Има ли кърлежи през зимата?

24461
Има ли кърлежи през зимата?
Снимка: iStock/Guliver

Какво представляват кърлежите?

В света съществуват над 900 вида кърлежи. Само малка част от тях могат да предават болести по хора или животни. Кърлежът представлява паразитно членестоного, което се храни с кръвта на животни като мишки, говеда, птици, хора. Обикновено кърлежите избират високите храсти и треви, както и гъсто залесени райони. Добре е да знаете, че ако живеете в район, където се срещат мишки или други гризачи, много е вероятно наблизо да има и кърлежи, защото те често се хранят с тяхната кръв. Сред най-срещания в Европа и в България е еленският кърлеж, който разпространява лаймска болест.

Как да разпознаем кърлежа и неговите ухапвания?

Кърлежи през зимата

Всички знаем, че кърлежите са по-активни през топлите месеци, но това не означава, че изчезват през зимата. Според климата и вида им, кърлежите могат да са активни и през зимните месеци, особено ако температурата не е много ниска. При някои видове се наблюдава временно спиране на метаболизма, което им дава възможност да преодолеят ниските температури. И все пак, кърлежите не са толкова активни през зимата, защото храната им и размножаването им са ограничени. Колкото по-студено е времето и колкото по-силни снеговалежи има, толкова по-ниска е тяхната активност.

Домашни любимци и кърлежи

Ако имате домашен любимец, е нормално да се притеснявате дали има риск животното ви да бъде ухапано от кърлеж при студено време. Да, риск има. Дали, обаче, кърлеж ще се прикрепи към вашия домашен любимец, зависи от температурата навън. Ако тя е около точката на замръзване, няма вероятност това да се случи. Ако температурата през зимата достигне 3-4 градуса, паразитите се активизират и започват да се изкачват нагоре - по високата трева. Затова специалистите препоръчват да продължавате да обезпаразитявате външно вашия домашен любимец през зимните месеци.

Най-голяма вероятност от ухапване от кърлеж има от април до септември. Тези месеци съвпадат с най-високите периоди на популация на кърлежите и на най-активния етап от техния жизнен цикъл.

През зимата паразитите почти не са активни. И все пак има малка вероятност да попаднете на тях. Според вида си някои кърлежи оцеляват и при ниски температури, като спят под купчина листа или се заравят в земята. Другото им любимо място е да се скрият в козината на някое топло животно. Ако все пак се появят кърлежи през зимата, то ще се случи, когато температурите се повишат до минимум 2 градуса над нулата.

Как да се предпазим от кърлежи?

Кърлежите и климатичните промени

Поради промените в климата, които се дължат на глобалното затопляне, сезонните паузи на кърлежите стават все по-кратки и е нужно температурата да е малко над 0 градуса, за да се активизират.

Как да се предпазим от ухапване от кърлежи през зимата?

Ако обичате да прекарвате времето си сред природата или да разхождате домашния си любимец навън, трябва да се предпазвате от кърлежи и през студените месеци. Когато се разхождате в планината, предпочитайте утъпканите пътеки и избягвайте високи храсти или купчини с листа. Не сядайте на земята, особено в райони с много натрупани листа. След разходка с вашия домашен любимец, проверявайте го за кърлежи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 16 май /валутен калкулатор/

Дрехи с лоша енергия: 10 неща, които ви правят нещастни според фън шуй

Истински гении: 6 неочаквани навика, които разкриват интелектуалец - проверете дали ги имате

Как да имаме успешна връзка с по-млад мъж?

Как да спрем да се обиждаме от други хора: 8 стъпки към нов живот

Дрехи, които ви карат да изглеждате дебели: 10 модни грешки, които всяка жена прави

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com