За какво алармира малката разлика в двете граници на кръвното

62396
За какво алармира малката разлика в двете граници на кръвното
Снимка: iStock/Guliver

Границите на кръвното ни налягане казват много за здравословното ни състояние, затова трябва стриктно да следим за промени в тях. При всеки удар на сърцето, аретиралното налягане се колебае между най-високо и най-ниско – т.е. горна и долна граница на кръвното налягане.
Нормалните нива са около 120/80 при здрав човек, но всичко е строго индивидуално, в зависимост от възрастта и различни заболявания. Разликата в налягането между двете граници се нарича пулсово налягане и нормалните му стойности са около 30-50 пункта.

От какво зависят двете граници на кръвното налягане?

Смята се, че горната граница се влияе от сърцето, а долната – от бъбреците. Горната граница – систолично артериално налягане показва налягането в момент, в който се изстласква кръвта от сърцето в артериите. Докато долната граница – диастоличното артериално налягане отразява налягането при отпускането а сърдечния мускул, когато артериите се разхлабват. Това е свързано с неврохуморалната регулация, а тя от своя страна протича в бъбреците.
Поради тези причини не можем да смятаме гореспоменатото твърдение за грешно – горната граница отразява главно работата на сърцето, а долната на бъбреците, но и на кръвоносните съдове.

Изолирана систолична хипертония

Чудите се какво значи това? Това е състояние, при което е нарушен балансът на горната граница, повишават се нивата й. При по-младите може да се появи вследствие на проблеми с вегетативната нервна система. По-голям брой хора с такъв проблем спадат към възрастните след появила се атеросклероза. Други причини и заболявания, предизвикващи появата на този вид хипертония са аритмии, нарушения в щитовидната жлеза, порок на сърцето и др. В зависимост от това, лечението може да протече по различен начин.

До какво води промяната в разликата между границите?

Вече казахме, че пулсовото налягане има нормални стойности 30-50 пункта. При рязка измяна на тези цифри, незабавно потърсете лекарска помощ, защото това може да е индикация за прииждащ по-сериозен проблем. Случват се и аномалии, които зависят от моментното ви състояние и не са опасни, но няма как да знаете, ако не се консултирате със специалист. 
Промяната и увеличаването в разликата може да се дължат на вертебробазиларна недостатъчност или остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб. Като цяло заболяванията, свързани с опорно-двигателната система, са най-чести виновници за това. Те водят до отслабване на церебралния кръвооток и създават нарушенията в пулсовото налягане. Кардиолозите добавят, че и ендокринните заболявания могат да имат същия ефект върху кръвното ни налягане.
Важно е да уточним, че всички медикаменти, които се изписват за нормализиране на артериалното налягане, действат едновременно и на двете граници, а не само на повишената или понижената. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com