Кутията на Олга, която открива и сбъдва желания

259462
Кутията на Олга, която открива и сбъдва желания

Човек в живота си трябва да се занимава с две неща. С едното - да си изкарва прехраната. Успехът в него се измерва с парите, които е спечелил. А с другото - да помага на обществото. За тази кауза човек работи доброволно. Резултатът се измерва с броя на хората, на които е помогнал. Това са думи на банкера, икономист и нобелов лауреат от Бангладеш Мухамад Юнус. Те са основното верую в живота и на поредния добротворец в България, който Coca-Cola и Actualno.com представят.

Тя се казва Олга Василевска, управлява семейна фирма за логистика, от която изкарва прехраната си, и е създател на инициативата за кариерно развитие на младежи Wishbox - с нея доброволно помага на обществото.

Добротворците, които променят цял град

"Група млади хора ентусиасти, които съвсем доброволно правят някакви хубави неща". Това са те, Добротворците от МОГА-Дряново. Сами се о...

Завършила е средното си образование в училище-интернат с изключително строги правила в Залцбург, Австрия. Висшето си образование получава в Германия. Практиката решава да изкара в САЩ, а задължителния семестър в чужбина - в Мексико. Така през 2008-а, когато е на 21, Олга вече е дипломиран бакалавър и решава да се върне в България, за да се реализира тук.

И наистина успява. Днес Олга може да се похвали с фондация и сайт, които сама е създала на изключително доброволни начала. Чрез тях тя се грижи за бъдещето на младежите у нас. Помага им да открият талантите си, да видят желанията си и "посява" амбиция за реализацията им в живота. Прави го по много начини. Единият от тях са представителните видеоклипове с успели в кариерата българи, които нейният екип снима и публикува в сайта wishbox.org. Другият е блогът, в който разкрива на младежите "преките пътища" до успешната реализация в кариерата. А "младата" й фондация в момента организира СИП за ученици. Часът по професионално ориентиране е всяка сряда. Посещават го амбициозни младежи, които търсят начин да открият сферата, в която са най-добри, за да се реализират и да бъдат полезни на обществото. Това е и голямата цел на Олга - да вдъхнови учениците и да ги мотивира за бъдещето им. Защото иска да вижда в България успели хора. Когато човек открие мястото си в живота и се реализира професионално той е доволен. Така работата не му тежи, полезен е на обществото, усмихва се по-често и се чувства щастлив.

"За 6 години живях в 5 различни държави, разказва тя. - Хоризонтите ми се разшириха изключително много - нещо, което всеки човек трябва да направи за себе си. Защото свободата е отговорност. Всеки млад човек се бунтува срещу ограниченията, но в момента, в който никой не ти казва какво да правиш, всъщност върху плещите ти пада огромна отговорност. Трябва сам да избереш верния път, да приоритизираш задачите си така, че да постигнеш целите си. А това не винаги е комфортна ситуация. И колкото по-рано човек се сблъска с нея, допусне грешки и после се поучи от тях, за да може в крайна сметка да се адаптира, толкова по-успешен е в живота си".

Този извод стои в основата на решението на Олга Василевска да се погрижи за младежите в България и да намери начин да им помогне в реализацията им. Затова и създава Wishbox заедно с Теодора Зарева. Всъщност, началото поставя един проект на Сдружение "Тук-Там", наречен "Професия за мен".

Добротворците, които замесват хляб с душите си

Приготвянето на хляб развързва ръцете, отваря сърцето и очите, прави ни по-търпеливи и наблюдателни, кара ни да се вслушваме във вътреш...

"Тогава бяхме екип от 10 човека, под инциативата на Деница Симеонова, един от основателите на Сдружение "Тук-Там". Седнахме да мислим какво е необходимо да се направи в сферата на професионалното ориентиране. Какво липсва в България? Решихме, че ще организираме срещи в училища с младежи, на които им предстои избор на професия, разказва Олга. - Направихме първата в 7-о училище, а проектът кръстихме "Професия за мен". В проекта участваха около 70 младежи. Най-напред им обяснихме как биха могли да си изберат професия, а след това им представихме специалисти от различни сфери, които лично дойдоха и си говориха с тях.

Децата бяха много въодушевени. Защото имаха възможност да общуват с хора, които обичат професиите си, успешни са, разказват с любов за тях и могат да мотивират онези, които ги слушат".

След този наистина успешен проект, екипът е решен да продължи и дори да разшири дейността си в областта на кариерното развитие на българските младежи. "Решихме да направим сайт, в който да представим успели хора, продължава Олга. - Започнахме да работим по него през 2011 година. Междувремено екипът се увелчи, включиха се страхотни хора. Никой не получаваше пари за работата по този проект. Целта беше просто да помогнем на децата. Няколко фондации, които потърсихме за финансова подкрепа, прецениха, че плановете ни са твърде големи и няма как да бъдат реализирани. Тогава дойде онзи момент, в който се запихаме дали наистина бихме се справили с това. Решихме, че ще намерим начин да го реализираме и започнах да търся хора, които имат интерес да работят по проекта. Малко по-късно започнахме създаването на сайта wishbox.orgДнес вече имаме фондация, която се нарича "Wishbox - мечти в действие". Теодора Зарева е първият човек, който на пълен работен ден координира дейността ни, а над 20 доброволци активно го развиват в различни посоки. В сайта има секция с видеа, които представят успели личности. Имаме блог, който е списван от младежи. Те всеки ден публикуват статии за мотивирането и избора на професия. Имаме издадено и едно помагало за учителя за прилагане на практики за професионално ориентиране. Негови създатели са доцент Мерджанова, която е ръководител на катедрата по дидактика в Софийския университет, и доц. Богданова".

А вие добротворци познавате ли?
#shareдобро

"Пейката на любовта", която чака първо предложение за брак

ВИЖ ТУК ПЕЙКАТА НА ЛЮБОВТА В СНИМКИ! Има едно магическо място над Дряновския манастир, което може да зарежда с енергия душите на хорат...

А вие добротворци познавате ли?

#shareдобро

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРОТВОРЦИ:

Как всеки един може да помогне на децата със синдром на Даун

Как 17-годишната Светлозара спасява човешки животи?

Автомобилно шоу за болно момче в Смолян

Момчето, което добротвори за теснолинейката

Добротворките, които озелениха басейна "Спартак"

Надя Савова: Доброто е като хляба, трябва му среда да се прояви

Добротворците, които влюбват хората в спорта

Добротворката Моник, която подарява играчки

"Пейката на любовта", която чака първо предложение за брак

Добротворците, които замесват хляб с душите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com