Анджелина Джоли продуцира филм за бежанците (ВИДЕО)

12235
Снимки: Getty Images/Guliver

На 20-ти август Анджелина Джоли създаде първия си профил в социалните мрежи, като само за няколко дни събра над 10 милиона последователи.

Актрисата вече има официален акаунт в Instagram, където самата тя следва само три профила - Комитета за бежанците на ООН, организацията "Лекари без граници" и Националната асоциация за напредък на цветнокожите хора в Америка.

Джоли вече има 3 публикации, всичките посветени на бежанците. Последната й активност е споделянето на двуминутно клипче със заглавие: "Афганистански момичета: Несигурно бъдеще", придружено от следното описание:

"Това е видео, което продуцирах с Ялда Хаким за новините на BBC, надявам се да е първото от много. Не съм журналист, но страстта ми винаги е била да хвърлям светлина върху проблемите, свързани с младите хора и да ги подкрепям.

Вярвам, че никоя жена не трябва да бъде принуждавана да се крие, но за тяхна безопасност от Би Би Си решиха да скрият лицата им, за да защитят самоличността им.

Надяваме се, че правейки тези видеоклипове за младежите под 25 години, които са засегнати от глобални конфликти, ще свържем младите хора един с друг и с големите истории, които ги засягат.

Първата публикация на Анджелина Джоли е посветена на историята на момиче от Афганистан, което пише писмо на актрисата в разгара на кризата около превземането на страната от талибаните и споделя как се е променил животът й и какви са страховете й.

"Преди талибаните да дойдат, разполагахме с правата си и имахме възможност да ги защитаваме свободно. Но сега когато талибаните са тук, всички се страхуваме от тях и мислим, че с мечтите ни е свършено", споделя момичето.

Името и местоположението на детето от Афганистан са заличени от ръкописното послание. В него момичето изразява опасенията си, че тя и сънародниците й отново ще бъдат лишени от свобода.

"Не можем да излизаме, училището и работата ни са твърде далеч. Някои хора казват, че талибаните са се променили, но според мен не е така, защото тези хора имат много лошо минало", казва още авторката на писмото.

Публикацията на Джоли има над 3.8 млн. харесвания и над 138 000 коментара.

"Това е писмо, което получих от тийнейджърка в Афганистан. В момента хората там постепенно губят възможността да комуникират през социалните мрежи и да се изразяват свободно. Затова се присъединих към Instagram, за да споделям техните истории и да дам глас на хората по света, които се борят за основните си човешки права", пише Джоли.

"Бях на границата с Афганистан две седмици преди 11 септември, където срещнах афганистански бежанци, избягали от талибаните. Това беше преди 20 години.

Отвратително е да гледаш как афганистанците се разселват отново, принудени да напуснат родината си заради страха и несигурността, обхванали страната им.

Да пропилееш толкова много време и пари, да допуснеш проливането на кръв и загубата на човешки животи, само за да се стигне дотук, това е невъобразим провал, невъзможен за разбиране.

ООН: Около половин милион афганистанци могат да се превърнат в бежанци

Около половин милион афганистанци биха могли да решат да избягат от кризата в родината си, заяви Върховният комисариат за бежанците към...

Гледайки в продължение на десетилетия как афганистанските бежанци - едни от най-способните хора в света - се третира като бреме, също е отвратително. Знаейки, че ако имат инструментите и уважението, те могат да направят много за себе си. Срещайки се с толкова много момичета и жени, които не само искат образование, но и се борят за него.

Подобно на други, ангажирани с проблема, аз няма да се откажа. Ще продължа да търся начини да помагам и се надявам да се присъедините към мен", завършва Джоли коментара си към писмото на момичето.

От дълги години Анджелина Джоли е известна не само с филмите си, но и със своята благотворителна дейност и желанието си да помага на хора от бедни райони и военни зони.

"Започнах да работя с бежанци, защото истински вярвам в човешките права. Не от милосърдие, а от дълбоко уважение към тях и техните семейства и всичко, което те продължават да преодоляват, въпреки многото преследвания, неравенство и несправедливост.

Бежанците у нас – на кръстопът между Изтока и Запада (ВИДЕО)

На 20-ти юни, Световният ден на бежанците, ви представяме кратък филм за живота на мигрантите в България – как живеят, как с...

Днес 1% от световното население - 82,4 милиона души - е разселено. Това е почти два пъти повече от десетилетието преди това.

Някои кризи, като войната в Афганистан, продължават десетилетия. Други, като конфликта в Етиопия, са по-скорошни. Но всички те имат нещо общо - насилие и отказ от права, които оставят невинните семейства без избор, освен да избягат.

В кой момент ще бъдем достатъчно загрижени, за да се справим с опустошаването на околната среда, конфликтите и нарушените права на хората, които подхранват тези кризи?

Винаги продължавам да се уча - ако искате да се присъедините към мен, моля, посетете профила на ООН", завършва обръщението си актрисата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com