Над 200 000 са неактивните младежи на пазара на труда у нас

2934
Над 200 000 са неактивните младежи на пазара на труда у нас
Снимка: Gettyimages

От 1 169 398 младежи на възраст от 15 - 29 години, 203 475 са неактивните на пазара на труда в България. Това заяви по време на брифинг Златка Господинова, координатор на проекта "Компас - активиране на пазара на труда". Данните потвърждават вчерашно становище на БАН относно неактивните на трудовия ни пазар.

Не сме най-зле в ЕС по отношение на пазара на труда, особено, когато е свързан с проблема застаряващо население, подчерта Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика. Според него държавата с най-застаряващо население е Германия, следвана от Италия и България - след тях.

БАН: Трябва ни доста по-голям икономически растеж, за да станем европейци

България я чака добър икономически растеж през тази година, но въпреки това има един основен проблем – дори прогнозата да се сбъд...

Законодателството ни трябва да има допълнителна адаптация, за да отчете застаряващото население, смята той. Продължава и "пуническа война" между работодателите и образователната система, защото първите твърдят, че образованието не ги задоволява с кадри с нужната квалификация, а образователните институции отричат и възлагат по-голяма отговорност на работодателите, напомни Нейков.

У нас нараства броя на неактивните хора, които нито учат, нито работят. Допреди 5-6 години тази цифра по Евростат беше 180 000 души, а днес те са 60 000. Вероятно има някаква грешка, защото това би означавало революция в позитивен смисъл, независимо, че безработицата у нас е под средната за ЕС, подчерта Нейков, цитиран от БГНЕС.

От трайно неработещите голяма част са се отдръпнали в малки градчета и села и трудно са засичани от статистиката. Все още в България не работи един важен инструмент - възможността да бъдат признати умения, които са придобити по нестандартен път. Такива хора по различен път са се квалифицирали в различни занаяти по неформален начин, но системата не признава техните знания и опит. Подходяща институция имаме - специализирана агенция, както и нормативна уредба и ако успеем да приобщим тези хора, ще имаме успех на пазара на труда, смята Нейков.

Цел на проекта „Компас - активиране на пазара на труда”, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси” и съфинансиран от ЕС чрез ЕСФ, е активиране и интеграция на младежи между 15-29 г., които не са в процес на образование или обучение и активиране им на пазара на труда минимум на 66 лица от целевата група с предоставяне на пакет услуги по места в областите, продължи презентацията си Златка Господинова.

Безработните в Русия спаднаха до 5,3% от активното население

Броят на безработните в Русия през април 2017 година е 4,05 милиона души или 5,3% от икономически активното население, съобщи статистич...

Минимум същата бройка лица ще преминат мотивационни обучения за активно търсене на работа с 10-дневни обучения с включени стипендии. А 50 лица от целевата група ще продължат участието си в обучение по дигитална компетентност, а накрая ще получат сертификат. Ще се осигури и субсидирана заетост на 50 младежи от целевата група за период от 2 месеца като те ще бъдат наети от Балканския институт по труда и социалната политика на 4-часов работен ден като анкетьори с осигурен трудов договор и въвеждащо ориентиране в работата.

Обучителят Борислава Борисова представи снимков материал на историите на отделни участници в проекта от Криводол. Особено сред представители на ромската общност- младежи, които в началото не са имали никаква грамотност, а накрая вече са можели да пишат цели изречения, някои от тях дори с план за свой бизнес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com