България като член на ЕС - най-зле в Източна Европа

4720
България като член на ЕС - най-зле в Източна Европа
Снимка: iStock/Guliver

Само Сърбия се класира след България по отношение на развитието на общо шест източноевропейски държави (Унгария, Словакия, Румъния, Македония, Сърбия и България), откакто влязохме в Европейския съюз през 2007 година. Това сочат обобщени данни, представени от Българската стопанска камара (БСК) в специално изследване. Данните са изготвени на база информация на Евростат, Световната банка и ITC.

Класирането е изготвено на база следните критерии – социални показатели, макроикономически показатели и секторни показатели. България има много слаби резултати в социалните и секторните показатели, но пък сме с отлична обобщена оценка в макроикономическите показатели.

Какво спечелихме и какво не, откакто влязохме в ЕС

Откакто сме влезли в ЕС, развитието на демокрацията у нас е по-добро, отколкото при „други сходни държави”. Това е едно от ...

В социалните показатели влизат следните категоии – демография, БВП, производителност и пазар на труда, здравеопазване и образование. В макроикономическите показатели са включени конкурентоспособност, външна търговия, инвестиции, наука и развойна дейност, бюджет, еврофондове. В секторните показатели влизат енергетика и околна среда, туризъм, транспорт и инфраструктура, селско стопанство, администрация, правосъдие.

Трагичен е примерът още в демографско отношение – за 10 години сме се стопили с 5%, а населението на ЕС се е увеличло с 2%. Прогнозата е до 2080 година българите да намалеят с 31% спрямо 2016 година, като най-близо до най-близо до нас е Словакия – с 29%. Страшното е, че за 8 години (2007 – 2015) населението на възраст 15-24 години в България се е стопило с 38%! Само в Унгария има отчетен ръст – 7%. Нетната емиграция пък се е увеличила 10 пъти.

Страшен пример е и фактът, че в България разходите за администрация се увеличават с 51%, а средно в ЕС – само с 12%. В Румъния увеличението е 27,2%, докато в Унгария има намаление на разходите с 27%, а в Словакия – с 3%.

Икономика

България - обезлюдена с параметрите на катастрофа

България е обезлюдена с параметрите на катастрофа. Това обяви заместник-деканът на Геологогеографския факултет на Софийския университет...

Като ръст на БВП сме на трето място – 27% (от 10,7 хил. евро годишно на 13,6 хил. евро), като интересното е, че като абсолютна стойност сме тръгнали на равно ниво с румъниците – 10,7 хил. евро, но техният годишен БВП на глава на населението е вече 16,3 хил .евро. На българите обаче се плаща най-малко, макар и най-бързо да се увеличават заплатите ни, но и производителността ни спрямо средната в ЕС е най-ниска – 44%, докато на лидерите от Словакия е 83%, а при румънците е 59%. Имаме и 7% по-малко работни места спрямо 2007 година, докато при Румъния намалението е 4%, а в Унгария има растеж от 5%. Отличник е Македония – 7% растеж. Делът на заетите на възраст 15 - 64 години в България се увеличава едва с 2%, докато в Македония увеличението е 17%, в Унгария - 12%, а в Румъния и Словакия - съответно 4 и 3%. Безработните пък стават с 26% повече – 242 хил. през 2007 и 305 хил. през 2015 година. Най-страшното е, че се увеличават продължително безработните – с 1,6%, докато в нито една от другите изследвани държави няма увеличение, а се регистрира намаление.

От макроикономическа гледна точка имаме над 2 пъти по-висок износ, отколкото преди 10 години. Румъния и Словакия обаче са с 2,5 пъти и три пъти по-голям износ, отколкото през 2007 година.

Интересен факт е, че по отношение на селското стопанство имаме БВП на стойност 4 млрд. лева, но получаваме всяка година 2 млрд. лева по Програмата за развитие на селските райони. С 30,2% намалява производството на плодове у нас в периода 2007 – 2015 година, с 11% производството на вино, като в Унгария понижението е 4%, а при Словакия има ръст от 5%, макар лозовите стопанства да са намалели с 95%!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика