Високите цени на жилищата у нас охлаждат пазара на недвижими имоти

4556
Високите цени на жилищата у нас охлаждат пазара на недвижими имоти
Снимка: iStock

Бързото поскъпване на жилищата в България провокира спад в търсенето на недвижи имоти, тъй като купувачите вече преосмислят намеренията си за покупка. Така ако тенденцията за спад на имотните сделки продължи и през четвъртото тримесечие на тази година, то може да се очаква период на охлаждане на пазара. Това става ясно от редовния бюлетин „Месечен обзор на българската икономика” на Министерство на финансите, публикуван на сайта на институцията.

Въпреки, че през третото тримесечие сделките с недвижими имоти у нас са намалели със 7.2% на годишна база по данни на Агенцията по вписванията, отпуснатите нови ипотечни заеми продължават да бъдат на историческо високо ниво основно поради високите цени на жилищата, посочват от финансовото министерство. Казано с други думи, скъпите имоти изискват от купувачите да теглят жилищни кредити за високи суми.

Охлаждането е факт: Сделките с недвижими имоти у нас намаляват

Охлаждането на пазара на недвижими имоти у нас най-накрая се случи след година и половина на непрестанен възход. Сделките с имоти в Бъл...

„На фона на по-малкия брой сделки и ипотеки, средномесечните обеми новоотпуснати жилищни кредити остават сравними с тези от второто тримесечие и много високи в исторически план, което в най-голяма степен може да се отдаде на ръста на цените.”, пише в документа.

Жилищното кредитиране продължава да расте рекордно въпреки очакваното повишение на лихвите

Според Министерство на финансите, ако тенденцията продължи и през последните три месеца на тази година, може да се очаква охлаждане на пазара, като основен генератор на спада в търсенето ще се окажат високите цени на имотите, а не очакваното повишение на лихвите по ипотечните кредити.

„Ако тенденцията за спад на сделките продължи и през четвъртото тримесечие, може да се очаква период на охлаждане на пазара. Доколкото все още не се наблюдава повишение на лихвените проценти, водещ фактор за понижение на търсенето би било достигнатото високо ниво на цените, което вече кара купувачите да преосмислят намеренията си за покупка.”, пише в бюлетина.

През второто тримесечие на 2022 г. поскъпването на жилищата в страната се ускори до 14.6% спрямо същия период на 2021 г., което е и най-високият растеж на показателя от 2009 г. насам, отбелязват от финансовото ведомство.

Колко струват жилищата в Европа и къде се нарежда България?

Европейският пазар на недвижими имоти преживява истински бум, като България не прави изключение. Въпреки, че цените на жилищата у нас н...

Сред шестте града с население над 120 000 души, най-съществено ускорение на индекса на жените на жилищата за второ поредно тримесечие бе отчетено в Русе - ръст от 23.3% на годишна база. След него се нареди София-град, където жилищата поскъпнаха със 17.3% спрямо същия период на 2021 година, припомнят експертите от Министерство на финансите.

Как вървят цените на къщите и парцелите в София?

Отражение върху цените на новите жилища има и внушителното нарастването на разходите в строителството, основно в резултат поскъпването на строителните материали, отколкото заради скок на възнагражденията.

„Нарастването на разходите в строителството за същия период отчитат съществено ускорение до 56.7%, което се дължи най-вече на поскъпване на строителните материали, отколкото на разходите за труд.”, пише в анализа.

Кога ще скочат лихвите по жилищните кредити?

Доколкото лихвените проценти по жилищните кредити все още остават на исторически ниски нива, Българската народна банка вече предупреди, че очаква „значително” повишение по лихвите спрямо настоящите равнища в резултат на затягане на паричната политика на Европейската централна банка. Според БНБ, увеличение на лихвите може да се очаква през последното тримесечие на тази година и първото полугодие на следващата 2023 година.

Само в два големи града у нас цените на жилищата изпреварват инфлацията

Цените на жилищата у нас не спират да растат, но само в два големи града средното поскъпване е по-високо от годишната инфлация. Цените...

„Режимът на паричен съвет (валутен борд, бел. ред) в България предполага сравнително бързо предаване на паричната политика на ЕЦБ към монетарните условия в страната. Въз основа на започналия цикъл на увеличаване на лихвените проценти, както и на пазарните очаквания за по-нататъшно затягане на паричните условия в еврозоната, очакваме както лихвите по кредитите, така и тези по депозитите в България да се повишат значително спрямо текущите много ниски в исторически план нива, като най-голямо увеличение се очаква през четвъртото тримесечие на 2022 г. и през първата половина на 2023 г.”, посочват от БНБ в последното издание на бюлетина „Макроикономическа прогноза”, публикуван на сайта на институцията.

При все очакваното увеличение на лихвите, БНБ очаква търсенето на жилищни кредити да остане високо през тази година, заради отрицателната цена на заемите в реално изражение в резултат на ускорената инфлация и нулевите лихви по депозитите.

„Значителното ускоряване на инфлацията при потребителските цени и оставащите отрицателни в реално изражение лихвени проценти по жилищните кредити, въпреки прогнозираното им увеличение, е вероятно да продължат да стимулират търсенето на жилищни кредити, като все още силно отрицателните реални лихвени проценти по депозитите представляват допълнителен фактор, подкрепящ търсенето на такива кредити.”, посочват от БНБ.

Още: Лихвите по заемите за жилище с ново дъно, кредитите за бизнеса поскъпват

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика