Как вървят цените на къщите и парцелите в София?

9892
Как вървят цените на къщите и парцелите в София?
Снимка: iStock

Пазарът на недвижи имоти не включва само и единствено апартаменти. Въпреки, че това е най-масовият недвижим актив, с който се реализират покупко-продажби у нас, на пазара се предлагат и други алтернативи като къщи и парцели.

Понастоящем именно къщите в София се радват на засилен интерес, става ясно от анализ на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

През третото тримесечие интересът към къщите нараства спрямо предходния тримесечен период, сочат данните на агенцията. Обикновено интерес към подобен актив имат по-улегнали семейни хора със стабилни доходи, които търсят спокойствие в близост до големия град.

„Профилът на купувачите в голям процент от случаите се свежда до семейства на средна възраст със стабилни доходи. Те имат изискване за по-спокоен начин на живот, но в същото време търсят и близост до големия град. Обикновено могат да си позволят работа от вкъщи и са готови да изтеглят кредит за комфортен дом, който да бъде сред природата.”, посочват от агенцията.

Поради това, най-търсени са къщите в покрайнините на София, като най-силен интерес се отчита към имоти в Драгалевци, Симеоново, Бояна, Владая, Банкя, Лозен, Панчарево, Бистрица, Нови Искър, Волуяк и други, става ясно от анализа.

Цените на подобни имоти могат варират в зависимост от редица фактори, като се срещат оферти, които надхвърлят 1 млн. евро.

„Цените на къщите са в диапазон от 200 000 и могат да достигнат до 700 000 евро, а в някои случаи и над 1 000 000 евро, в зависимост от района, в който се намира имотът, състоянието му и др.”, посочват от агенцията.

Охлаждането е факт: Сделките с недвижими имоти у нас намаляват

Охлаждането на пазара на недвижими имоти у нас най-накрая се случи след година и половина на непрестанен възход. Сделките с имоти в Бъл...

Изглед към Панчаревското езеро, намиращо се край София;  Източник: iStock

От гледна точка на парцелите земя в София и около столицата, през третото тримесечие на тази година не се наблюдава засилен интерес спрямо предходния тримесечен период.

Цените на парцелите могат да бъдат в много широк диапазон, като тези, намиращи се в София достигат внушителни висини, достигащи 2 млн. евро.

„Засилен интерес към парцели за момента не се наблюдава спрямо миналото тримесечие на годината. Цените им са в много широки граници от 50 000 до 300 000 – 400 000 евро в районите около София, а в самия град са и значително по-високи, като могат да достигнат и до 2 000 000 евро.”, пише в анализа.

Колко струват жилищата в Европа и къде се нарежда България?

Европейският пазар на недвижими имоти преживява истински бум, като България не прави изключение. Въпреки, че цените на жилищата у нас н...

25% скок в цените на ваканционните имоти по Черноморието

Според експертите в бранша, ваканционните имоти пишат нова глава в развитието си, посочват от агенцията.

„От началото на годината до настоящия момент на пазара на ваканционни имоти се отчита засилено търсене и слабо предлагане. В морските и планинските ни курорти цените на жилищата се повишават, а предлагане на качествени оферти почти няма. Българските граждани продължават да са все така активни и да искат да инвестират парите си, за да придобият собствен имот. Собствено жилище на море или планина е изключителен плюс, тъй като освен възможност за дистанционна работа, дава сигурност при липса на свободни места по хотелите, както и на всички удобства, от които има нужда конкретният собственик.”, пише в анализа.

Според данни на Агенцията по вписванията сделките в курортите ни отбелязват изумителни ръстове, като примери са Несебър – 90%, Царево – 34%, Балчик – 30%, Поморие – 17%, Смолян – 34%. Цените в черноморските ни курорти са се повишили с около 25% от миналата година, посочват от агенцията.

„Едностайни апартаменти вече трудно могат да се намерят под 25–35 000 евро, в зависимост от мястото на имота и гледката му. В Слънчев бряг, Св. Влас и Несебър не може да се закупи имот под 40 000 евро, като цените за тристайни апартаменти стартират на нива от 50 000 евро.”, добавят от Arco Real Estate.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика