Акад. Николай Денков обясни как ще се случи обединението на университетите

4255
Акад. Николай Денков обясни как ще се случи обединението на университетите
Снимка: БГНЕС

Най-мекият вариант е да се създаде обща структура за обединението на университетите. Тя може да бъде съставена от ректорите на съставните университети, като те могат да изберат да се редуват на ротационен принцип. Обединението трябва да бъде устойчиво, за да даде реални резултати. Това заяви пред БНТ министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. 

Най-важното с обединението на университетите е, че ще могат да обменят идеи и преподаватели. Всеки един качествен преподавател е човек с идеи и би могъл да ги разпространи, подчерта образователният министър. 

Официално: Междусрочна ваканция от 31 януари до 4 февруари

Излезе заповедта на образователния министър Николай Денков за ваканцията на учениците между първия и втория учебен срок. В нея той опре...

Основно трябва да се обединяват университети там, където има полза - да бъдат по-видими за потенциалните инвеститори. Чрез обединението университетите могат да излязат на по-предни места и да бъдат по-видими за кандидат-студентите, обясни Денков. 

Той добави, че най-трудната задача е как да се съчетаят интересите на висшите училища. Има две основни препоръки - средствата и целите за тяхното постигане. трябва да има една обща шапка, която да балансира интересите на различните университет, посочи Денков. 

Според него някои от ректорите са силни против, но други подкрепят обединението на университетите. Някои създаде интрига, но преструктурирането е един от елементите, който е най-важен. Важен момент е и промяна на атестирането на преподавателите, за да може за всеки един човек да се проследи дали напредва или е заседнал в своята дейност, коментира Денков. 

Той посочи, че средствата във висшето образование ще се дава за конкретни дейности и проекти. Броят на студентите в момента е балансиран. В момента студентите са около 60% от завършващите ученици. От влезлите студенти в първи курс около половината не завършват и отпадат в хора на следването. 

Денков уточни, че ще се увеличат и проверките за плагиатство. Всяка една научна публикация без значение дали е участвала в конкурс или не, ще попадне под възможността да бъде проверена за плагиатство или фалшификация. Ако има такива, авторите им ще понесат последствия, закани се образователният министър. 

Николай Денков се надява до Коледа 90% от големите ученици да се върнат в клас

Служебният образователен министър академик Николай Денков заяви, че от 1 до 4 клас 90% от учениците в класните стаи, а от 5 до 12 клас ...

Actualno.com припомня, че 20 млн. лева ще бъдат дадени допълнително за заплати в образованието са предвидени за 2022 година. Те ще бъдат дадени на университетите, но за целта висшите учебни заведения трябва да приведат правилниците си в съответствие с методика на МОН. Методиката обаче още не е изработена, но МОН уверява, че вече работи поне нея, гласи официално съобщение на воденото от акад. Николай Денков ведомство. 

Ето защо правителството ще въведе общи изисквания за образователни, научни и научно-приложни резултати, които всеки преподавател ще трябва да постигне съобразно своето ниво и съгласно минималните критерии за академично израстване в съответното професионално направление. Целта е само инициативните и подготвените да могат да покрият тези изисквания в дългосрочен план. Паралелно с това ще се прегледат отново минималните изисквания за професионалните направления и ще се актуализират, където е необходимо. Ще се промени и съставът на журитата в конкурсите за заемане на академични длъжности и за придобиване на научни степени. Предвижда се няколко от техните членове да бъдат избирани на случаен принцип от регистъра на Националния център за информация и документация (НАЦИД).

За това дали да отпаднат или не щадящите тестове за учениците, Николай Денков подчерта, че ще се съгласи да се премахнат тестовете за децата, когато последната ковид вълна на Омикрон приключи. В пика на Омикрон около 12 000 са заболелите деца, като част от тях влизат в болница, част от тях са под риск и отговорността за овладяване на вълната е на здравните власти, каза образователният министър. Имаме достатъчно тестове и с новото ръководство на Министерство на здравеопазването имаме много добра комуникация, уточни Денков. 

Според него това, което липсва е система за оценка на качеството на училището и ученика. Много се обсъжда дали да има оценки за лошо поведение, но трябва да се търсят положителни стимули. Слагането на отрицателна оценка на ученика "ти си лош" води до обратния ефект и няма да има полза, каза още Денков.

Николай Денков: 60% от учениците искат да се тестват

"Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако има организация в учебните заведения, те могат да започнат още от утре да учат ре...

Още: Акад. Николай Денков: Близо половината от учителите в страната са ваксинирани

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование