Държавата дава милиони отгоре на университетските преподаватели, но първо ще ги оцени колко струват

3166
Държавата дава милиони отгоре на университетските преподаватели, но първо ще ги оцени колко струват
Снимка: Getty Images/Guliver

20 млн. лева допълнително за заплати в образованието са предвидени за 2022 година. Те ще бъдат дадени на университетите, но за целта висшите учебни заведения трябва да приведат правилниците си в съответствие с методика на МОН. Методиката обаче още не е изработена, но МОН уверява, че вече работи поне нея, гласи официално съобщение на воденото от акад. Николай Денков ведомство.

В момента процедурата по атестация, включително изборът на критериите, зависи изцяло от решенията на факултетите, които оценяват сами себе си. Поради тази причина почти всички преподаватели получават най-високи оценки. Вследствие на това в университетите преподават хора, които не се развиват.

Онлайн висшето обучение - никой няма да се върне назад да си прочете миналата година

Сериозна тревога относно качеството и смисъла на онлайн висшето образование изрази председателят на Националното представителство на ст...

Ето защо правителството ще въведе общи изисквания за образователни, научни и научно-приложни резултати, които всеки преподавател ще трябва да постигне съобразно своето ниво и съгласно минималните критерии за академично израстване в съответното професионално направление. Целта е само инициативните и подготвените да могат да покрият тези изисквания в дългосрочен план.

Паралелно с това ще се прегледат отново минималните изисквания за професионалните направления и ще се актуализират, където е необходимо. Ще се промени и съставът на журитата в конкурсите за заемане на академични длъжности и за придобиване на научни степени. Предвижда се няколко от техните членове да бъдат избирани на случаен принцип от регистъра на Националния център за информация и документация (НАЦИД).

Ще се разшири обхватът на проверките за плагиатство. В момента те се правят само за научните трудове, участвали в конкурси за академично израстване. Ще се даде възможност за проверка на всички сигнали, свързани с научно плагиатство и публикуване на недостоверни данни. Това ще се постигне чрез създаване на двустепенна система за проверка. На първото ниво ще са институционалните комисии по академична етика в научните организации и висшите училища. Втората степен ще е съществуващата национална комисия по академична етика. Тя ще проверява само сигнали, обжалвани, след като са минали през първа инстанция.

МОН съобщава и, че през настоящата академична година 13 от университетите в България имат по-малко от 2000 студенти. В пет те са дори под 1000, а най-малкият обучава 343 студенти. Затова МОН предлага малки висши учебни заведения, намиращи се близо едно до друго като населени места, да се обединяват.

Увеличихме двойно приема на студенти от Северна Македония

Субсидираните от държавата места за прием на студенти от Република Северна Македония в български висши училища се увеличават двойно - о...

Още: Бъдещето на образованието в България - на кръстопът, с безкрайни реформи и странни планове

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование