"Гръм от ясно небе": Ректорът на СУ е изненадан от премахването на таксите на студентите

11198
"Гръм от ясно небе": Ректорът на СУ е изненадан от премахването на таксите на студентите
Снимка: Actualno.com

Новината за премахване на студентските такси дойде като гръм от ясно небе. Подобно предложение въобще не е обсъждано като идея с ректорите на ниво работна група или Съвет на ректорите.

Това коментира ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев. Той обясни, че е бил смутен от начина, по който е лансирана идеята от страна на правителството, тъй като подобен тип фундаментални промени изискват предварително обсъждане. В противен случай се внася смут сред преподавателите и студентите, което реално и се случи.

По думите му страната ни разполага с определен демографски ресурс и броят на студентите не може да се увеличи безкрайно много.

Още: Ректори: Студентите плащат втория семестър, връщат им парите после

"Идеята да облекчиш в социален план и да разшириш достъпа до висше образование, е добра. Въпросът е дали действително това ще доведе до повече кандидат-студенти и оттам да се вдигне качеството още при подбора на кандидатите. Това времето ще покаже, но то трябва да се случи след някакви анализи", коментира той пред в. "Сега", припомняйки, че държавата е определила дадени направления с недостиг на специалисти за приоритетни, но няма анализи до какво е довело това.

"В дадени направления, в които има остър недостиг на специалисти, държавата отдавна потегли в подобна посока, но така и не съм видял анализи за ефективността на тази мярка например. В Софийския университет винаги сме се опитвали да държим таксите на студентите най-ниските нива, но има региони с масова безработица и ниски доходи - всеки трябва да има шанс", обясни проф. Вълчев.

Според него безплатното висше образование не решава проблемите в системата. "Трябва да се види това ли е правилната стъпка - има и други начини за увеличаване на достъпа до образование, като например стимулиране на добрите студенти. Проблемът е друг - ние не стимулираме студентите, които са прилежни. Стипендиите за отличен успех са изключително ниски, младите предпочитат трудовия си ангажимент вместо ученето. А всичко това не е обсъждано", заяви той.

Още: Премахването на таксите в университетите обърка студентите - да плащат или не

Според ректора на най-старото висше учебно заведение в страната последните две години моделът за стимулиране на качеството е бил стопиран и сега отново се тръгва с решения на парче. В тази връзка той очаква да се променят коефициентите в различните професионалните направления, които варират в широки граници, както и те да се диференцират отделно от научните резултати.

"Не е добра политика нито да гоним определен процент висшисти. Но да се вторачваме само в специалности с остър дефицит, също не е добър вариант. Имаме нужда и от инженери, и от учители", смята ректорът на СУ. Друг проблем, по думите му, е моделът на финансиране на висшето образование, при който държавата всяка година додава определени суми за покриване на бюджетни дефицити на университетите, формирани в резултат на въведените единни минимални заплати за асистенти, и който Съветът на ректорите настоява да се преразгледа.

"Политиките във висшето образование трябва да са устойчиви. Има зони, където трябва да има консенсус. Колегите губят търпение, има гняв в системата. Ако не видим перспектива, се опасявам, ще се блокират и добри предложения", посочи проф. Вълчев.

Още: Бъдещето на СУ “Свети Климент Охридски“ е бъдеще на България: Проф. д-р Георги Вълчев в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com