X
 
 

Обмисля се създаване на програми за рехабилитация на учители

2347 3
photo of Обмисля се създаване на програми за рехабилитация на учители
Снимка: Getty Images/Guliver
Просветното министерство води разговори със синдикатите за започването на програма за рехабилитация на педагогическите специалисти. Това потвърдиха от ведомството в отговор на разпространеното от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" съобщение, че МОН е заявило готовност за разработване и осъществяване на подобна национална програма.

Председателят на синдиката Юлиян Петров коментира, че е получил принципно съгласие от министъра на образованието Красимир Вълчев. Детайлите по програмата обаче тепърва ще се обсъждат и ще са ясни едва след подписване на съответните документи, пише в. "Сега".

100 лв. глоба за хулиган, нахлул в училище и крещял на учители

С глоба от 100 лева е санкциониран асеновградчанин, нахлул в училище и вдигнал скандал на възпитатели. Причина за проявата на мъжа стан...

Идеята е МОН да финансира част от средствата, които учителите заплащат за своя престой при посещаване на базите за възстановяване по програмата на НОИ за рехабилитация. "По нея на осигурено лице се падат 600 лв. за рехабилитация, 300 лв. от които се поемат от съответния човек. Един от възможните варианти е просветното министерство да поеме половината от тези средства, т.е. около 150 лв.", разсъждава Петров. По думите му за начало би могло да се започне с 5-10 хиляди учители, за които ще са нужни около 1 млн. лв. Надеждите на синдиката са въпросната програма, за която в момента се водят преговори и с финансовото министерство, да стартира още тази през тази година.

Според Петров големите отговорности, безбройните изисквания и прекомерните обществени очаквания в работата на учителите водят до огромно напрежение в цялата система, което има своята висока психо-социална цена и негативно въздействие върху здравето на педагозите - те са подложени на висока степен на риск от стрес и преумора.

От синдикат "Образование" припомниха изследване отпреди 5 г. на Националния център по обществено здраве и анализи, което показва, че 3/4 от учителите смятат трудовото си натоварване за високо. 62% работят на смени, което създава допълнителни проблеми и натоварване за 12.5% от изследваните.

За психично изтощение след работа повече от 2 пъти месечно съобщават 63% от анкетираните, за физическо изтощение - 48%, а за трудно заспиване и нарушения на съня - 40%. От общ стрес се оплакват 35% от педагозите, а 1/4 съобщават за възникване на конфликти и проблеми в семействата си, пряко обусловени от трудовото им натоварване. Шумът, поведението на учениците и контактът с много хора са водещи източници на стрес за повече от половината до 2/3 от учителите. Всеки от тях освен това е изтъкнал средно по 6 здравни симптома за последните 6 месеца, като 35% от изследваните учители са отсъствали от работа във връзка с тези оплаквания. 55% от учителите са били с болки в костите, мускулите и ставите, 48% са с висока тревожност, 38% - с болки в гърба, 36% - със замайване и виене на свят, по 33% - с главоболие и тежест в сърдечната област.

Ще постигнат ли всички училища 20% увеличение на заплатите?

Сериозно напрежение сред учителската гилдия предизвиква обещаното от 1 януари увеличение на учителските заплати с 20%. На много места у...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  "За психично изтощение след работа повече от 2 пъти месечно съобщават 63% от анкетираните, за физическо изтощение - 48%, а за трудно заспиване и нарушения на съня - 40%. От общ стрес се оплакват 35% от педагозите, а 1/4 съобщават за възникване на конфликти и проблеми в семействата си, пряко обусловени от трудовото им натоварване." Е, в каква кондиция на хората, които работят с най-крехки виж още ›› я материал и как ще подготвят бъдещето на България?! За какви пари се циганим, вместо да лекуваме учителите на време?! И пак питам: ЗАЩО ОТМЕНИХТЕ ПСИХОПРЕГЛЕДИТЕ ЗА ДАСКАЛИТЕ?! И пак казвам: НЕ ПИТАМ С ЛОШО, А ДА СЕ ПОМОГНЕ НА ТЕЗИ ХОРА И НА България, каквато е идеята в тая статия!!!!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Идеята е че никои вече не иска да е учител. Има недостиг на учители по всичко. Знаеш ли защо? Защото учениците имат повече права от тях. Защото могат да ги убижда, псуват и бият, а те нямат право да отвърнат. Ето до там я докарахме
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  1. Образованието е процес. Всеки процес може да протича при определени условия. Едно от тези условия при образованието е доброто заплащане на учителите. В противен случай имаме псевдо- процес, т.е. псевдо-образование и в резултат започват проблемите. За да има ПРОЦЕС „образование”, трябват видими индикатори, ЧЕ ОБРАЗОВАНИЕТО ВОДИ ДО БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ЛИЧНОСТТА. 2. Страничен фактор. Проблем е, че ще виж още ›› трябва да се промени социалната ерархия в обществото. А „топ” социалните прослойки ще се стремят към запазване на статуквото и ще са против въздигането на учителската гилдия. Сега дори фризьорките са по добре от учителите. 3. Учителството е призвание, то не е длъжност, като секретарка например. Децата са безкомпромисни и жестоки дори, към некадърния учител.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
10 безумия на телевизиите за Великден

 1. "Задръствания на изхода от София" Репортаж за задръствания на изхода от София. Попаднала сред задръстване на изхода от София, репортерката...