Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Резултатите от матурата по БЕЛ за 7 клас: МОН каза кога се очакват

19 юни 2024, 07:56 часа • 68722 прочитания

Вариант 1 - това се падна на матурата по български език и литература (БЕЛ) след VII клас. Вариантът беше изтеглен от журналиста Анна Ангелова от Нова телевизия.

Очаква се 59 424 седмокласници да се явят днес на оценяването, което ще започне в 9:00 часа. Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли 2024 г.

Това е първата година, в която се предоставя възможност на учениците за явяване на изпита на допълнителна дата в случай на болест, смъртен случай в семейството или друга уважителна причина. В 7-дневен срок родителите подават заявления със съответните документи в РУО. В рамките на два дни РУО трябва да изпратят информация в МОН. Тогава със заповед на министъра на образованието и науката ще бъде определена дата за изпита до 10 август.

Още: Седмокласниците се явяват на матура по БЕЛ

Изпитът

Учениците днес ще работят върху 26 задачи. В първата част са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, 6 – с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците ще създават текст – подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за Националното външно оценяване.

Още: Отговорите на външното оценяване за 10. клас по математика за 2024 г.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес