Синдикат: Кацаров се наложи диктаторски над учителите за КОВИД тестовете (ВИДЕО)

6900
Синдикат: Кацаров се наложи диктаторски над учителите за КОВИД тестовете (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Продължава разпределянето на тестовете към регионалните управления на образованието в страната. Тестовете, определени за София, бяха доставени във всички 24 района на града, в училища - бази, откъдето директорите на останалите учебни заведения ще ги вземат. До края на вторник се очаква да пристигнат и останалите 220 000 теста от първоначално заявеното количество - 400 000.

МОН с разяснения по тестването на учениците от утре

Близо 90% от учителите са против зеления сертификат

86% от учителите не одобряват въвеждането на зелен сертификат в образователната система, а близо 35% са готови са напуснат, ако трябва ...

Родителите на учениците от 1-ви до 4-ти клас, които се обучават дистанционно, трябва да декларират писмено съгласието си децата им да бъдат тествани два пъти седмично, за да могат да учат присъствено. Най-ранната обсъждана дата за връщане на учениците от 1-ви до 4-ти клас в училище е 10 ноември, ако училищните директори успеят да формират екипи за тестването и има родителско съгласие.

Спорът кой да прави проверката за вируса обаче продължава. Близо 550 директори изпратиха отворено писмо до ресорните министерства с желание тестовете да се правят не в клас, а вкъщи.

"Недоумяваме защо здравният министър Стойчо Кацаров реши, че тестването на учениците трябва да се извършва в училище. Трябва да е ясно, обаче, че това ще се случва само при пожелание на педагогическия персонал и няма да бъде задължително. Това заяви за Actualno.com председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров.

Той заяви, че комуникация със Министерството на здравеопазването липсва и, по думите му, ведомството се е наложило диктаторски над учителите. Повече по темата прочетете тук: Крие ли се здравният министър от образователния по въпроса с връщането на деца в училище?

Стойчо Кацаров е убеден, че наложените от него мерки срещу коронавируса работят

Мерките, които приложихме с изискването за зелен сертификат за преболедуване, тестване и ваксинация, работят. Хората в страната не зара...

"Учителите ще вършат чужда работа и това, нека да е ясно, че е  абсолютно доброволно. Никой не може да ги принуди насила да тестват. В тази смисъл искам да им се гарантира, че никой няма да ги принуждава със заповеднически тон", предупреди Петров.

Според синдикалиста, съвсем скоро е възможно съсловните организации да поискат оставката на здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Причина за това ще бъде отказът му да се вслуша в съветите им.

Как децата ще бъдат тествани за коронавирус в училище (ВИДЕО)

"За да не се стига дотам, ние му предлагаме възможност за избор. Тоест там, където екипите са сформирани, тестването да се извършва в училище, а където не може, процедурата да става в домашни условия. Тази практика я има в цяла Европа и ще настояваме за облекчаване на заповедта на министъра на здравеопазването. Към момента той не иска да погледне и да чуе какво се случва в образователните институции. Ако учениците не се върнат в клас, вината ще бъде изцяло негова", заяви Петров.

Той припомни, че близо 90 процента от учителите са заявили, че не желаят да участват в тестването на деца. По думите му, учителите са едни от най-отговорните, тъй като вече близо 40 процента са се ваксинирали срещу коронавируса.

Доставиха тестове за училищата във всички райони на София

Приключи доставянето на тестовете за училищата в 24-те района на София, съобщи директорът на общинската дирекция „Аварийна помощ ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование