Крие ли се здравният министър от образователния по въпроса с връщането на деца в училище?

6148
Крие ли се здравният министър от образователния по въпроса с връщането на деца в училище?
Снимка: БГНЕС

От близо седмица служебният образователен министър проф. Николай Денков търси среща със здравния си колега д-р Стойчо Кацаров. Причината - координация и уточнения какво да се прави с идеята поне децата от I до IV клас да се върнат присъствено в училище при определени условия. Но по информация от източници на Actualno.com д-р Кацаров дори не вдига телефона на проф. Денков.

Идеята е следната - два пъти седмично всички деца, които се връщат присъствено в училище, да се тестват за коронавирус. Тестовете ще са безплатни, неинвазивни и ще бъдат платени от държавата. Остават обаче много въпроси - какъв точно вид ще са тестовете, след като държавата обяви, че има 28 оферти за доставка, но преговорите не са по Закона за обществените поръчки, защото по Закона за извънредното положение процедурата "обществена поръчка" може да не бъде прилагана. И още - кой ще прави тестовете, къде, каква ще е организацията така, че резултатите от тях да са известни преди децата да осъществят тесен контакт т.е. преди да влязат в класната стая? Както и най-важният за родителите въпрос - на коя дата може да се очаква връщане в училище?

Янка Такева: Децата от 1 до 4 клас да се върнат в училище до 10 ноември

Между 8 и 10 ноември трябва да се върнат в училище децата от 1 до 4 клас. Това обяви председателят на Синдиката на българските учители ...

Вчера, 2 ноември, трябваше публично да стане ясно кой ще е доставчикът на тестове, но и към момента на пускане на материала това не е известно. Информацията на Actualno.com е, че разговори текат на най-високо ниво.

При опит да получим официална позиция от здравното министерство, нито един от контактите на пресцентъра не отговори. Буквално два часа и половина по-късно обаче здравният министър уточни пред "Дневник", че има договори с два доставчика за доставка за тестове - такива, в които се плюе в торбичка. Първоначално ще има по-малки доставки на тестове (400 000 теста), после се чакат по-големи. Освен това д-р Кацаров обясни, че се цели в датата 8 ноември за връщане на деца присъствено в училище (I до IV клас), но за горните класове перспективата за връщане е "в следващите седмици".

Междувременно все повече работещи в образователната сфера поставят куп въпроси относно идеята за тестване на децата, за да се върнат на училище. Пример е Диян Стаматов, директор на 119-то училище в София, който беше и зам.-образователен министър. Неговите въпроси са 8 - ПРОЧЕТЕТЕ ГИ ТУК!

Един от най-сериозните въпроси е как ще учат децата, чиито родители не искат те да бъдат тествани. Изглежда, че много зависи от възможностите на училището - МАТЕРИАЛ ОТНОСНО ТЕЗИ НЕВОЛИ ВИЖТЕ ТУК!

Служебният премиер: Който не харесва детето му да бъде тествано за коронавирус, може да го остави да учи вкъщи

Кога децата ще се върнат в училище? Това беше един от многото въпроси, отправени на живо във Фейсбук към служебния премиер Стефан Янев....

Какъв е опитът с връщане на присъственото обучение на държавата, която за най-дълго време затвори училищата си заради пандемията - НАУЧЕТЕ ТУК!

Припомняме, че столичният кмет Йорданка Фандъкова също се оплака от скъсана комуникация със здравното министерство. Преди нея същото стори и един от заместниците ѝ - Мирослав Боршош!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование