Как децата ще бъдат тествани за коронавирус в училище (ВИДЕО)

12791
Как децата ще бъдат тествани за коронавирус в училище (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com

Децата (т.е. между I и IV клас) могат са се върнат в клас най-рано на 10-и ноември, ако дотогава бъдат доставени безплатните тестове за коронавирус. Това заяви вчера (03.11.2021) на брифинг министърът на образованието Николай Денков. По думите му, бързите антигенни тестове ще бъдат прилагани при всички ученици от първи до четвърти клас в областите със заболеваемост над 500 на 100 000 души. По-рано през вчерашния ден министърът за здравеопазването Стойчо Кацаров съобщи, че е сключен договор с два доставчика на тестове като са избрани най-щадящите - със слюнка, при които не се бърка в устата на учениците.

ВНИМАНИЕ: ПОКАЗАНОТО ВЪВ ВИДЕОТО Е ОНАГЛЕДЯВАНЕ, А ИСТИНСКИТЕ ТЕСТОВЕ СА МАЛКО ПО-РАЗЛИЧНИ, НО НА ПОДОБЕН ПРИНЦИП:

Николай Денков: Аз не разбирам за какво протестират родителите и учителите

По повод днешия протест в София на родители и учители срещу тестването на учениците в училище, министърът на образованието и науката пр...

ЕТО И КАКВИ СА ИЗБРАНИТЕ ТЕСТОВЕ:

Екипът на Actualno.com се срещна с Диян Стаматов, директор 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов" в София, председател на на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и бивш зам.-образователен министър. Той разказа, че срещата с министъра на образованието акад. Николай Денков е била ползотворна и е дала отговори на много от въпросите за предстоящото въвеждане на тестовете.

"Тестът ще бъде на принципа с плюене в чашка. Те са малко по-сложни, но за сметка на това ще се прави в училищна среда и учителят няма да бъде сам. Той ще има малък екип от хора, които да му помагат. По време на срещата на Отрасловия съвет при министъра беше взето решение още децата, които са преболедували корона вирус или които са ваксинирани да не бъдат подлагани на тестване", съобщи Стаматов. Той добави, че при децата със специални образователни потребности тестването ще бъде в домашни условия.

Директорът на Софийския център за подкрепа на приобщаващото образование: Масовото COVID тестване за децата ще е безболезнено и ще ги върне към нормалността (ВИДЕО)

Няма да се тестват преболедувалите от коронавирус деца в училище

Няма да се тестват децата, които са преболедували от коронавирус и имат документ по условията на зеления сертификат. Няма да се тестват...

"По-лесния вариант на тестването беше с близалка, защото много по-лесно детето ще се справи при процедурата. При варианта с плюенето имаме доста части и може децата, от първи до трети клас, да не успеят. Някои от тях могат, например, да ги изпуснат, за това ще трябва в класната стая да има нужда от хора, които да им помагат”, заяви директорът на 119 СУ.

На въпрос дали одобрява или не решението на МОН и Министерството на здравеопазването, тестването да се извършва в училища среда, той заяви, че това е политическо решение, което няма какво повече да се коментира и всякакви коментари биха разколебали системата в този момент.

Стаматов обясни, че за отпадъците, след тестването, ще има създадена добра организация. По думите му, за София, служители от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ ще идват по график за да събират отпадъците от биопродуктите.

Той коментира още, че през следващата седмица ще свика педагогически съвет, на който ще бъде разяснено на всеки специалист как да работи с тестовете. Стаматов добави, че родителите също ще бъдат помолени да се включат, тъй като ще има нужда да се усети подкрепа им и да се види сложността на самия ефект.

“Аз самият бях в много неизвестни, моите колеги също. Убеден съм, че ако бъде направена добра информационна кампания за отделните части на тестването специалистите ще се успокоят. Вероятно ще има и колеги, които няма да са съгласни, но без значение, ние ще търсим варианти, тъй като това е едно ново наше задължение, което не е педагогическо свойствено. За сега, обаче това е варианта, който може да върне децата в училище, предвид ковид ситуацията. Ако не опитаме има риск образованието да се изправи пред една сериозна катастрофа, предвид продължаващото обучение в електронна среда”, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com