Танев призна: Няколкостотин квестори са участвали в изнасянето на информация за матурите

12516
Танев призна: Няколкостотин квестори са участвали в изнасянето на информация за матурите

Министърът на образованието Тодор Танев призна, че вероятно цели няколкостотин квестори са участвали в изнасянето на информация за матурите, съобщи БГНЕС.

"В Регионалните инспекторати, въпреки подозренията-няма проблем. Проблемът главно е в по-малките населени места и в квестори, които са учители.

Точният брой на квесторите не се знае, тъй като не сме пратили навсякъде проверки, поради липса на състав в МОН, но вероятно са няколкостотин квестори", бяха точните думи на министъра на образованието.

Квестори са изнесли информацията за матурата след 8,30 ч. повече в страната, отколкото в столицата, добави той.

Според думите на Танев това се случвало от години.

Ученик с две пълни шестици на матурите в Старозагорско

128 зрелостници от Старозагорска област са изкарали оценки над 5,50 и по двата изпита. 48 ученици са с по две слаби оценки. Най-много с...

Той обаче омаловажи технологията на изтичането на изпита, коментирайки, че става въпрос за най-проста практика, като не трябвало да се нарича схема, тъй като схемата била много голямо нещо.

Нямаше да има МВР по света, ако не се крадеше, заяви образователният министър. Той сравни изтичането на матурите с джебчиите, "грабващи" портмонетата на хората в градския транспорт.

Танев стигна до извода, че трябва внимателно да анализират с народни представители на есен едно ново проверяване на зрелостниците. Ще се търси и нов начин за провеждане на матурите.

В началото на месеца заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева заяви относно изтеклите въпроси на матурите, че продавачът на резултатите  е признал, че това е негов бизнес от четири години.

Заради случаи като в Ардино, МОН иска персонална отговорност за преписване

От топ 10 до 653 – това е съдбата на СОУ „В. Левски” в Ардино след тазгодишните матури. През миналата година кажи-реч...

По-рано директорката на професионалната гимназия „Васил Левски” в Ихтиман Гергана Йорданова бе посочена като организатор на схема за преписване.

Ето каква е била  схемата – в 8:00 МОН изпраща матурата. Освен на учениците обаче, матурата се предава на екип от учители, които я решават и пращат SMS на учениците. Пращала съм SMS от служебния телефон на директорката – г-жа Гергана Йорданова, разказа една от учителката.  Самата Йорданова определи обвиненията срещу нея като клевети.

Никога в училище не са раздавани пищови на ученици, спазвали сме всички инструкции за сигурност. Мой бивш служител не съм заплашвала, а тази служителка, която говори за мен, не е присъствала на матура и беше две години в майчинство, като е освободена на 15 май тази година, каза директорката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com