X
 
 

В светлината на джендър разправия, търсим учители сред хора с други професии

2403 9
В светлината на джендър разправия, търсим учители сред хора с други професии
Снимка: БГНЕС
Един от 90 въпроса на анкетата касае пола. Служител на МОН от информационното обслужване е прегледал въпросите, не му е направил впечатление конкретният, може би защото анкетата изисква регистрация. Така образователният министър Красимир Вълчев обясни защо се стигна до скандала с т.нар. анкета SELFIE.

Вълчев подчерта, че "всички сме виновни", но добави, че обществената реакция според него е преувеличена. Поискахме от ЕК да промени анкетата що се отнася до този въпрос, но инструментът е много полезен – по темата за възпитанието и дигитализацията в училище (инструментът служи на училищата да оценят своето равнище на преподаване в ерата на дигиталните технологии), добави министърът. Той не допуска, че SELFIE представлява провокация на ниво джендър политика.

Образователният министър към депутат от "Воля": Нали не очаквате да скрием от 16-годишните, че има хомосексуалност?

Любимата тема за джендър идеологията влезе отново в парламента – под формата на въпрос от депутата от "Воля" Елена Алексиева отно...

Функционалната грамотност в България

Ще се борим с функционалната неграмотност (бел. ред. - най-просто казано когато четеш нещо, но не разбираш какво четеш) чрез компетентностен подход т.е. чрез креативни учители, стана ясно от думите на Вълчев. Реформата се въвежда с новите учебни програми, но Вълчев заяви, че тя не е завършена и не даде срок кога ще бъде завършена, защото това бил постоянен процес. Сега фокусът бил към уменията, а не толкова към учебника, по думите на министъра.

Що се отнася до конкретни стъпки, Вълчев каза, че информационните технологии са помощ за креативните учители, но не и решаващо обстоятелство. Трябва да има по-малък фокус върху документите, да не се чувства учителят длъжен "да галопира през темите в учебника", добави той. На директен въпрос откъде ще дойдат тези креативни учители, Вълчев засегна въпроса с увеличаване на учителските заплати – щяло да има още две увеличения до 2021 година, когато средната брутна учителска заплата ще е 1700 лева. Други стимули - ще се предоставят стипендии за следващи педагогика студенти, ще се наблегне и на програмата "Мотивирани учители", където се дава възможност на хора с други професии да стават учители – например инженери да бъдат учители по математика. С програмата се предвижда и допълнителна квалификация за действащи учители – да преподават по повече от един предмет, както и да има поощрения за учители, преподаващи в т.нар. "трудни училища" т.е. там, където резултатите от процеса на образование трябва да станат по-добри.

През тази година МОН ще заяви финансиране за всички желаещи да ползват електронни дневници, но дневниците засега няма да са задължителни. Което училище обаче ползва такъв дневник, задължително ще трябва да включи опция за дистанционно уведомяване на родителите при нов запис в дневника.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 8 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Явно с учителите по бързата писта се цели да се вкарат още некадърници и послушковци герб-калинки в образованието с което ще се разбие окончателно Дясното крило на БКП сега герб чрез въвеждането на дискриминационните атестации спрямо учителите цели да отстрани останалите неудобни за тях в системата и назначи улични учители без квалификаци виж още ›› я никоя друга професия не е подложена на такава дискриминация
 • Македонецъ 7 Македонецъ преди 10 месеца Профил на трол?
  Джендър параноиците на всякъде виждат джендър заплахи, само срещу истанбулската конвенция каква истерия беше, а днес една 40 годишна жена във Варна е пребита до смърт от мъжа си.
 • Анонимен 6 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Този да не е от педераския Хелзински комитет ? Тя цялата сбирщина ГЕРБ - всичките са от там, начело с пИдала !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Министър педераст, некадърен, но защитник на Джендери, минетчийки, педали и всякаква измет обратни !
 • Македонецъ 4 Македонецъ преди 10 месеца Профил на трол?
  ПАЗИ ДЕЦАТА ОТ евроАТЛАНТИЧЕСКИ УПАДЪК И РАЗВРАТ. КАТЕГОРИЧНО ОТХВЪРЛЯЙ ВСИЧКО ИДВАЩО ОТ ес. ТО Е ПРОЕКТ НА ПРОЕКТЪТ BABYLON* STAR DEAD ПРИ КОЕТО ВИЕ ЩЕ БЪДЕТЕ 100% РОБИ КОНТРОЛИРАНИ С МИКРОЧИПОВЕ. ВСИЧКОТО ТОВА ДНЕС ИДВА ОТ ТЪМНИТЕ СИЛИ/eu/ и КАКВО ТУК ЗНАЧИ НЯКАКВА СИ ЛИЧНОСТ ?
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Пак не си си пил хапчетата, а докторът ти каза да ги пиеш всеки ден.
  : 0 !
 • Македонецъ 3 Македонецъ преди 10 месеца Профил на трол?
  И не става ясно дали тази развращаваща листовка е премахната от всички училища в Р.България ? Безмилостно се НАЛАГА да бъдат атакувани такива на външен вид счетоводители назначени и за министри /някой от тях/
 • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Господин Счетоводител, образованието не е счетоводство! Прекратете издевателствата срещу учителите от страна на ученици, родители и МОН, ако искате млади хора да станат учители!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Щели да се борят с функционалната неграмотност - най-просто казано когато четеш нещо, но не разбираш какво четеш? Значи в средновековна България, при цар Борис I, когато българският народ е бил покръстен, българите отначало са чели Библията на гръцки език, с гръцки букви, но малко са тези които са знаели гръцки. Тоест, чели са без да разбират какво пише. Това значи ли, че средновековните българи виж още ›› са били "функционално неграмотни", досущ като съвременните млади българчета от най-новото поколение???
Нагоре
5-те зодии с ново гадже през февруари
5-те зодии с ново гадже през февруари

Вторият месец от 2020 вече настъпва, а с него и дългоочакваният шанс за намиране на сериозна половинка за някои от зодиакалните знаци. Всички знаем,...