Зле сме, но не съвсем: Нов позитивен прочит на резултатите на учениците ни от PISA

8787
Зле сме, но не съвсем: Нов позитивен прочит на резултатите на учениците ни от PISA
Снимка: iStock

Българските ученици са на последно място в ЕС по математика, а по четене - на предпоследно. По математика те има 417 точки, което е с 19 точки по-малко от 2018 г. По четене точките са 404, със спад от 16 точки. Стабилно остава нивото на учениците по природни науки, като то е с 3 точки по-малко от 2018 г. Това сочат последните резултати от международния тест PISA, който проверява умения на 15-годишните ученици да прилагат усвоените знания на практика.

Екипът на приложна академия за образование „Синдео“ направи систематичен анализ на публичните резултати от изследването на PISA.

Един по-различен поглед на данните

От публичните данни може да се види, че средният резултат на учениците в България е по-нисък от този на държавите, които са част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и в трите оценявани области – математика, четене и природни науки, но той не е драстично изменян в годините назад. България има по-малка разлика в средния успех през годините, отколкото много европейски държави, при които ясно личи, че средният резултат от 2018 до 2022 година е много по-драстичен.

Още: Заради критичните резултати в PISA: Държавата взима спешни мерки

„Прави впечатление, че разликата в средния резултат по математика за 2018 година, сравнен с този от 2022 година е 19 точки. За сравнение обаче, разликата в средния резултат по математика за 2018 година с този от 2022 година в Германия например, е цели 25 точки. Друг пример показва също, че математическата грамотност на българските ученици от 2015 и 2018 година е с едва 5 точки разлика в полза на 2015 година, а за Швейцария същият показател е с 6 точки разлика“, коментира Ангел Георгиев – учител и основател на приложна академия за образование „Синдео“.

Снимки: „Синдео“

Според публичните данни средният успех на българчетата през 2018 година е 420, а през 2022 година е 404, като разликата е с 16 точки. За същия период, средният успех при четивната грамотност на учениците в Полша например, е с разлика от 23 точки. Това показва, че четивната грамотност сред 15-годишните в Полша е спаднала повече от тази на връстниците им в България.

Още: Коментар №1 на седмицата: Пейзаж от бъдещето с PISA на заден план. И масово оглупяване на преден

Какви мерки е необходимо да бъдат взети?

Много са икономическите показатели, които влияят на образователната система в една държава, но съществуват такива, от които България може да черпи образователни модели. Според тях е важно разбирането, че цялото общество е отговорно за образованието на децата, а данните от PISA биха могли да бъдат от полза за разработването на нови образователни стратегии.„Синдео“ са на мнение, че трябва да бъде обърнато по-голямо внимание на учителите от малките населени места, както и да бъдат взети мерки за повишаването на тяхната квалификация.

„Синдео“ е първата изцяло приложна академия за образование в България, която има за цел да подпомага учители да се справят с предизвикателствата и да бъдат по-ефективни в съвременната динамична среда. Академията предлага обучения, семинари и разработва цялостни програми, които се фокусират върху практическите аспекти на образованието.

Още: "Искаме учителят да е хиляда неща коуч, логопед, семеен терапевт - това е проблем"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Ето кога ще са допълнителните матури

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com