77 румънски онколози отиват на съд заради корупция

1369
77 румънски онколози отиват на съд заради корупция
Снимка: Thinkstock

Националното управление за борба с корупцията на Румъния (DNA) повдигна обвинения в корупция на 77 лекари онколози, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на ведомството.

“Една от компаниите за внос и продажба на фармацевтични продукти, включително в областта на онкологията, е организирала през 2012 година ваканция в Индия на група онколози, като е поела пое разходите по транспорта, хотелите, храната и екскурзията на участниците, а в някои случаи и на техните семейства", пише в информацията.

Путин: Ще вземем Румъния "под прицел" заради ПРО на НАТО

Русия ще бъде принудена да вземе части от Румъния "под прицел", за да минимизира на заплахата от разположените противоракетни установки...

Ваканцията бе маскирана като участие в международен научен конгрес, финансирано от същата тази компания. Целта на ваканцията е била медиците да бъдат заинтересовани да предписват или препоръчват на пациентите медикаменти, продавани от компанията.

За това пътуване компанията е платила на туристическата агенция 520 607,95 евро, отбелязва управлението. За официалното покриване на разходите са били съставени фиктивни договори за спонсорство.

Следователите твърдят, че конгресът се е състоял на 3-4 март 2012 година в Бангалор, докато пътуването на медиците е било през периода 28 февруари-9 март. Лекарите и семействата им са живеели в Делхи, на 2000 километра от мястото, където се е провеждал конгресът. В Бангалор те са били само един ден.

"Участвалите в екскурзията лекари само са изпълнили необходимите формалности, за да регистрират присъствие на конгреса, без да проявят реално към него никакъв професионален интерес. Дипломи за участие те получили не веднага след конгреса, а много по-късно, като се предприели в тази връзка съответните усилия“, посочва се също в документа.

Румънски министър отива на съд, ограничавал вота зад граница

Антикорупционната агенция в Румъния обвини бившия външен министър на страната Титус Корлатеан в умишлено блокиране на избирателното пра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com