X
 
 

Ако има отсрочка за Brexit, ще има и британски еврокомисар

824 0
Ако има отсрочка за Brexit, ще има и британски еврокомисар
Снимка: БГНЕС
Вероятността Европейският съюз да удължи срока за Brexit "изглежда голяма", след което Великобритания трябва да представи кандидат за Европейската комисия, заяви следващият председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

"Въпросът за удължаване изглежда твърде вероятен", каза тя  пред репортери по време на посещение в Хелзинки.

Макрон настоява отлагането на Brexit да не е повече от 15 дни

Френският президент Еманюел Макрон настоява, че всяко отлагане на Brexit не трябва да продължава повече от 15 дни, съобщава "Дейли Теле...

Държавите членки на ЕС в сряда подкрепиха план за отлагане на Брекзит след 31 октомври, след като британският премиер Борис Джонсън беше принуден да изпрати искане за удължаване съгласно закон, приет от разбунтувалите се депутати.

В четвъртък Фон дер Лайен заяви, че по-нататъшното забавяне на Брекзит ще означава, че Обединеното кралство трябва да представи кандидат за присъединяване към входящия екип от еврокомисари.

"Ако след първи ноември може да има удължаване и Великобритания все още е в Европейския съюз, тогава разбира се, бих помолила Великобритания да изпрати комисар", каза Фон дер Лайен ,

Новата комисия трябваше да започне работата си на 1 ноември, но това ще се забави поне до декември, след като Европейският парламент отхвърли кандидат-комисарите от Франция, Унгария и Румъния.

Борис Джонсън загуби битката за ускорено приемане на сделката за Brexit

Планът на Борис Джонсън да ускори разглеждането на сделката за Brexit през парламента, за да спази крайния срок от 31 октомври, беше от...

Преди това Обединеното кралство отказа да предложи кандидат за следващата европейска администрация поради очакваното напускане на страната, преди новата комисия да започне работа.

Законът на ЕС посочва, че всяка държава-членка трябва да има свой представител в комисията.

ЕС все още не е постигнал съгласие за продължителността на удължаването. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск препоръча удължаване до 31 януари, като в някои информации се изказват предположения, че Франция се застъпва за по-кратко удължаване, за да помогне на Джонсън да окаже натиск върху парламента на Обединеното кралство бързо да одобри споразумението за оттегляне.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители