X
 
 

Борис Джонсън загуби битката за ускорено приемане на сделката за Brexit

2284 0
Борис Джонсън загуби битката за ускорено приемане на сделката за Brexit
Снимка: Getty Images
Планът на Борис Джонсън да ускори разглеждането на сделката за Brexit през парламента, за да спази крайния срок от 31 октомври, беше отхвърлен от британските депутати, дори след като той заплаши да изтегли законопроекта и да настоява за общи избори.

Британското правителство загуби ключовия вот с 322 срещу 308 гласа т.е. мнозинство от само 14 гласа, предаде Агенция "Фокус", позовавайки се на The Guardian.

Туск: Отлагането на Brexit зависи от решението на британските депутати

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви пред Европейския парламент, че се консултира с евролидерите как да отговорят на мо...

Предложението на Джонсън беше следното - тридневен график за серия от гласувания по законопроекта за излизане от ЕС в размер на 110 страници.

Загубата разгневи Джонсън, който се закани, че ще спре законодателството за Brexit и ще се съсредоточи върху варианта Brexit без сделка с ЕС, за да може Обединеното кралство да напусне Съюза на 31 октомври.

След поражението премиерът каза на депутатите, че ще ускори подготовката за Brexit без сделка и ще спре законодателството за Brexit, докато лидерите на ЕС не вземат решение.

"Сега сме изправени пред по-нататъшна несигурност и сега ЕС трябва да реши как да реагира на искането на парламента за отлагане. Нашата политика остава същата - че не трябва да отлагаме. Трябва да напуснем ЕС на 31 октомври. И това ще кажа на ЕС и ще докладвам обратно в парламента. По един или друг начин ще напуснем ЕС с тази сделка", заяви Джонсън.

Някои депутати, които подкрепиха и мислеха да подкрепят сделката на Джонсън, заявиха, че не могат да приемат такъв ускорен дебат. Проектозаконът видя бял свят едва късно в понеделник (21 октомври), а финансовият министър Саджид Джавид отказа да публикува икономически анализ на неговото въздействие.

Brexit - най-важното, с което ще бъде запомнена комисията "Юнкер"

В специално изявление пред Европейския парламент, председателят на отиващата си Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС е напр...

Камарата на общините по-рано подкрепи на второто четене законопроекта за оттегляне с 329 гласа "за" срещу 299 "против“ - по-голямо очакваното мнозинство от 30. Това изглежда означава, че има потенциална подкрепа за сделката на премиера, въпреки че някои от депутатите от лейбъристите, които го подкрепиха, заявиха, че могат да оттеглят подкрепата си на по-късен етап от своя ход чрез Камарата на общините, ако не успеят да я променят.

Депутатите внесоха поредица от изменения в законопроекта по въпроси, включващи Митническия съюз, екологични стандарти и избягване на риска от излизане без сделка в края на 2020 година.

Лидерът на лейбъристите, Джереми Корбин, каза преди гласуванията: "Ще търсим много ясен ангажимент към митническия съюз, силна връзка с единния пазар, твърди ангажименти за правата на работниците, най-малкото запазване на екологичните стандарти и затваряне на всички вратички, за да се избегне заплахата от Brexit без сделка веднъж завинаги."

Гласовете от Европа

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ще препоръча на лидерите на 27 държави от ЕС да приемат искането на Обединеното кралство за отлагане на датата на Brexit до 31 януари 2020 година.

"Европа не е общ пазар, Европа е обща мечта!" - така ли мислят англичаните?

"Европа е мирът, който дойде след ужасите на войната. Европа е прошката между французите и германците. Европа е връщането на свободата ...

"След решението на премиера Борис Джонсън да спре ратификацията на споразумението за оттегляне и да избегне Брекзит без сделка, ще препоръчам 27 -те държави от ЕС да приемат искането на Великобритания за отлагане", написа Туск в Twitter.

Втората най-голяма европейска икономика - Франция, реагира бързо и обяви, че е готова да даде още няколко дни, но не и повече. Франция не иска да разшири излизането на Обединеното кралство от ЕС "до безкрайност", заяви Амели де Мончалин, държавният секретар по европейските въпроси пред Reuters.

Най-вероятно Франция ще вземе до края на тази седмица решение, "дали чисто техническо удължаване с няколко дни е необходимо за завършване на парламентарния процес", пише БГНЕС.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители