Борисов: България е инвестирала в разработване на ваксините, компаниите нарушават договорите (ВИДЕО)

2078
Борисов: България е инвестирала в разработване на ваксините, компаниите нарушават договорите (ВИДЕО)
Снимка: FB Бойко Борисов

Министър-председателят Бойко Борисов участва във Виена в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович.

Във фокуса на разговора на шестимата лидери е позицията за справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19 въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС.

Борисов: Много ми е приятно, че за COVID-19 ни сравняват със САЩ, Германия и Израел

Много ми е приятно, че нашите опоненти ни сравняват със САЩ, Германия и Израел за ситуацията с коронавируса. Не си спомням кога като до...

„Ние винаги сме вярвали в европейската солидарност и в решенията на Европейския съвет. Ние сме гласували за пропорционално разпределяне на ваксините и темата е приключена за нас. Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри“, заяви българският премиер Бойко Борисов, цитиран от БНТ.

„Преговорите ги води Европейската комисия, гаранцията за качеството на ваксините е на Европейската агенция по лекарствата. И ние съответно сме закупили, договорили по няколко милиона от всички ваксини. Нито една от компаниите не изпълнява договорите си. Те ги нарушават в пропорционалното разпределение“, заяви още Борисов.

„Ние надлежно изпълняваме всички инструкции. Освен това ни беше казано държавите членки да се въздържат от руска и китайска ваксини. Ние сме поръчали 4 ваксини – „Астра Зенека“, „Джонсън и Джонсън“, „Модерна“ и „Пфайзер“. Това ни е казала Комисията“, акцентира още премиерът.

„Ние не искаме подаяния. България е инвестирала в разработване на ваксините. Откъде накъде сега ще имаме таблица на класирането. Това е политически шамар. Какво излиза, че малтийският премиер е най-добрият премиер, защото е доставил най-много ваксини. Не е вярно. Ние сме инвестирали, платили, солидарно, и гласували на Съвет“, заяви Бойко Борисов.

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че председателят на ЕК иска система за разпределение на ваксините, която да бъде справедлива, а не в една страна членка да има повече отколкото в другa и че разпределението на ваксините трябва да бъде на глава на населението.

Борисов към Курц: Заедно сме по силни в борбата срещу COVID-19

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с австрийския канцлер Себастиан Курц. Премиерът изрази подкрепа за ини...

"Тези страни, които имат в момента повече ваксини, трябва да ги преотстъпят на други държави. Надявам се да имаме достатъчно ваксини, за да постигнем достатъчно ниво на ваксинация", каза Себастиан Курц.

Не може едни страни да имат 3 пъти по-голямо разпределение на ваксините от други, продължи той.

Срещата се провежда след като в събота Борисов, Курц, Бабиш, Каринш, Янша, а по-късно към тях се присъедини и Пленкович, изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В него лидерите изтъкнаха значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави членки - големи или малки, имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто към момента представляват ваксините срещу COVID-19.

В писмото бе отбелязано също, че трябва да се гарантира, че всички страни членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от ЕК за второто тримесечие на настоящата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа