Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Две години агресия: Серия от арести в Русия заради войната и Навални (ВИДЕО)

24 февруари 2024, 14:22 часа • 5928 прочитания

Нарушавате всякакъв закон - човешки, и божи. Такова послание отправи Юлия Навалная, съпругата на загиналия в затвора руски опозиционер Алексей Навални, към издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин.

Навалная е категорична, че няма истински християнин, който би се отнесъл така към тленните останки на съпруга ѝ - това е някакъв вид сатанизъм, езичество, смята тя. По думите ѝ, тялото на Навални е държано за заложник. Припомняме, че тялото на Навални все още не е предадено на близките му за достойно погребение - 9 дни, след като стана ясно, че Алексей Навални вече не е между живите: Руските власти с ултиматум: Или закрита церемония, или погребение на Навални на територията на затвора

"Измъчвахте го, докато беше жив, а сега продължавате да го измъчвате мъртъв. Подигравате се с тленните му останки. Невъзможно е да се измисли по-сатанистко нещо", каза съпругата на Навални. Семейството иска да може да отслужи панихида за него и след това "да го погребе човешки, както е обичайно в православието".

Във видеото Навалная припомня какъв православен християнин е Путин - той се кръсти отляво-надясно, като католик, а не отдясно-наляво, в кадрите на които се потапя в ледена вода: Руската православна църква като оръжие за влияние на Путин

Най-силната част обаче е тази, в която Навалная категорично казва: Путин обижда всички - и християни, и мюсюлмани, и атеисти. Използва християнските ценности като оправдание за войната в Украйна, която подпали. Там той само убива - бомбардира спящи цивилни посред нощ, с бомби, осветени в църкви.

В руската столица Москва полицията задържа журналисти по време на шествие, организирано от съпругите на мобилизирани войници. Това се вижда от кадри в социалните мрежи на 24 февруари – ден, в който се отбелязва втората годишнина от войната, подпалена от диктатора Владимир Путин.

Още: 2 години война: Украйна удари завод, важен за производство на ракети. В Одеса пак има жертви (ВИДЕО)

Някои са вече на свобода

Според "Телеграм" канала SOTA Московската полиция вече е освободила четирима души, след като са били задържани на митинга на "Пътят към дома" (инициативата на съпругите на мобилизираните) в Александровската градина. Не всички от задържаните са били представители на медиите.

Няколко непълнолетни и други лица, които са били в градината, остават в полицейското управление. В ход са разпити. Активистка е била отведена в полицейския участък в Хамовники.

Още: За годишнината от войната в Киев пристигнаха Урсула фон дер Лайен и премиерите на Канада, Италия, Белгия (СНИМКИ)

Арести заради Навални

Междувременно стана ясно, че има задържани протестиращи, които почитат паметта на починалия опозиционер Алексей Навални. В Уфа мъж бе арестуван заради плакат с надпис „Аз съм за вдигане на заплатите на полицията и против Путин. Елате до урните“ – с препратка към идващите президентски избори през март, предрешени в полза на диктатора.

Още: "Ейбрамс" се появи при Авдеевка, руснаците плащат за всяка стъпка напред с много кръв (ВИДЕО)

Арестувано беше и момиче, което призова властите да предадат тялото на Навални на семейството му.

В Казан бяха задържани председателят на татарстанския клон на партия "Яблоко" Руслан Зинатулин и двама журналисти, които заснеха неговия протест. На площад "Тукай" излезе той поиска от Путин да предаде тялото на Алексей Навални на майка му. "Путин, бъди мъж", гласеше посланието му.

Междувременно жители на Москва и Санкт Петербург продължиха да полагат цветя на Соловецкия камък в двата най-големи града в Русия в памет на Навални.

Още: Успехът на Украйна в Черно море разби мантрата на Запада за избягване на ескалацията

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес