2 години война: Украйна удари завод, важен за производство на ракети. В Одеса пак има жертви (ВИДЕО)

7178
2 години война: Украйна удари завод, важен за производство на ракети. В Одеса пак има жертви (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Няма дълги почивки, само временни малки паузи във войната в Украйна – а тази нощ нямаше дори паузи. Това показват поредните новини по темата, навръх 2 години откакто издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин подпали пълномащабната война.

Атака с дронове

Среднощна украинска атака с дронове порази завод в Липецк – видеокадри от случаите бяха разпространени в социалните мрежи и на първо място в Телеграм:

Ударен е Новолипецкия металургичен комбинат. Според контролираната изцяло от Кремъл руска държавна информационна агенция РИА Новости, пожарът "вероятно" е станал след удар с дрон и вече бил потушен, нямало пострадали – цитиран е губернаторът на Липецка област Игор Артамонов. "Осторожно новости" обаче твърди, че има един ранен човек. Съобщава се, за ударен склад на територията на комплекса, но Артамонов говори за производствен цех – там, където се подготвя руда за топене.

В сайта на комбината пише, че се занимава с различни видове производства – например кокс, като 40-45% от това производство в Русия се прави в този завод. Освен това – различни видове стомана, продукти с полимерно покритие. Тези продукти се използват за направа на балистични и крилати ракети. Според непотвърдени данни, ударът е уцелил машините, предназначени за първично охлаждане на суровия коксов газ.

В серия от съобщения от снощи и тази нощ в официалния канал в Телеграм на руското военно министерство се твърди, че са свалени общо 8 дрона. Първият – над Белгородска област, след това – 1 над Брянска област, 3 над Тулска област, 2 над Курска област, 2 над Липецка област. Колко са свалени над Липецка област е видно от видеата.

На този фон руското министерство на извънредните ситуации съобщи за голям пожар в склад с палети и метални изделия в Новосибирск – на площ от 800 кв. метра. За гасенето му са ангажирани 67 пожарникари и 20 пожарни, няма данни за пострадали.

Още: Поредна руска рафинерия гори: Украйна атакува масирано с дронове (ВИДЕО)

Припомняме, че снощи Украйна успя да свали за втори път модел на най-скъпия руски военен самолет А-50. По този повод украинските ВВС публикуваха кратко съобщение с адресат руснаците: "Да сложим точка или да работим още? Изборът е ваш": Украйна свали руски разузнавателен самолет А-50 за половин милиард долара (ВИДЕА)

Среднощен обстрел и в Одеса

Същевременно, украинските ВВС съобщиха и за свалени 12 дрона клас "Шахед" от 12 изстреляни от руснаците, както и 2 ракети Х-59. Руснаците обаче са изстреляли и 2 балистични ракети "Искандер-М" от Ростовска област, те не са били прехванати. А изстрелните ракети Х-59 са били 3, като с тях са обстреляни цели в Херсонска област. 2 от свалените дронове са били поразени над Николаевска област, по 5 - над Кировградска и Одеска област. Именно един от свалените над Одеска област обаче е предизвикал трагедия.

Ръководителят на военновременната администрация на Одеса Олег Кипер съобщи за попадение от отломки от дрон след руския обстрел в жилищен дом. Загинал е един човек, трима са тежко ранени. Една от ранените е по-възрастна жена, със 70% изгаряния, а дъщеря ѝ има множество счупени кости и 10% изгаряния. 72-годишна жена пък е извадена от под отломките, като има счупени крайници и 40% изгаряния. А популярният руски военен телеграм канал "Рибар" твърди, че било ударено текстилно предприятие, където имало база за поддържане на морски дронове.

Още: Среднощна руска атака: Жертва и ранени в Одеса и Днипро, паднали преди да стигнат целта си ракети (СНИМКИ)*

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа