ЕП обяви извънредно положение заради климата

1495
ЕП обяви извънредно положение заради климата
Снимка: iStock/Guliver

В навечерието на Конференцията на ООН по изменението на климата (COP25) в Мадрид от 2 до 13 декември Европейският парламент (ЕП) одобри в четвъртък резолюция, която обявява извънредно положение в областта на климата и околната среда в Европа и света. Парламентът също така изисква от Европейската комисия (ЕК) да гарантира, че всякакви законодателни и бюджетни предложения напълно съответстват на целта за ограничаване на глобалното затопляне под 1,5 °C.

В отделна резолюция Парламентът изисква Европейският съюз (ЕС) да представи пред Конвенцията на ООН по изменение на климата своята стратегия за постигане възможно най-скоро и най-късно до 2050 г. на климатична неутралност. Общността трябва да се ангажира с нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 -а. Евродепутатите призовават новия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да включи цел от 55% за намаление на парниковите газове до 2030 г. в Европейския зелен пакт.

Приеха бюджета на Европа за 2020 г.

Общият бюджет на Европейския съюз за 2020 г. беше приет. Повече инвестиции са отделени за климата, работните места и младите хора. Бюд...

Евродепутатите заявяват, че сегашните амбиции за намаляване на емисиите от морския и въздушния транспорт не са достатъчни. Всички страни трябва да включат емисиите от тези видове транспорт в своите планове за национален принос за опазването на околната среда, отбелязват те, и призовават Европейската комисия да предложи включването на морския сектор в схемата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ).

Страните от ЕС трябва най-малко да удвоят своя финансов принос към Зеления фонд за климата, заявява Парламентът. Държавите членки на ЕС са най-големите донори на публично финансиране за климата и бюджетът на ЕС трябва да съответства напълно на международните му ангажименти. Евродепутатите също така отбелязват, че обещанията на развитите държави не постигат общата цел от 100 млрд. долара годишно след 2020 година.

В заключение ЕП настоява държавите членки на ЕС да спрат поетапно директните и индиректните субсидии за изкопаеми горива до 2020 г.

„Европейският парламент прие своята амбициозна позиция в навечерието на предстоящата Конференция на ООН по изменението на климата (COP25) в Мадрид. Взимайки предвид извънредното положение в областта на климата и околната среда, е важно да намалим парниковите газове с 55% до 2030 -а. Това е ясно и навременно послание към Европейската комисия няколко седмици преди публикуването на съобщението й относно Зеления пакт“, заяви Паскал Канфен (Обнови Европа, Франция), председател на комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, по време на дебата.

Думата на годината според Оксфордския речник е свързана с климата

Думата на 2019 г., според Оксфордския речник, е изразът climate emergency, което на български език няма абсолютно точен преглед, но озн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа