ЕП пак настоява да ратифицираме Истанбулската конвенция

3802
ЕП пак настоява да ратифицираме Истанбулската конвенция
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

С безпрецедентно мнозинство - 500 „за“, 91 „против“ и 50 „въздържал се“, Европейският парламент гласува незаконодателна резолюция за присъединяването на ЕС Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция. Това съобщиха от пресслужбата на европарламента. Сред вносителите е и българският евродепутат Илхан Кючюк.

В текста се призовават седемте държави, които са я подписали, но още не са я ратифицирали - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Обединеното кралство, да го направят без отлагане.

Нинова: Позицията ни по Истанбулската конвенция е непроменена

Що се отнася до ратификацията на Истанбулската конвенция, нашата партия има своето решение, взето на колективни органи и то остава непр...

Депутатите изискват от Европейската комисия да включи борбата срещу насилието, основано на пола, като приоритет в следващата Европейска стратегия за равенство между половете. Те също така призовават Комисията да представи законодателен акт за противодействие срещу всички форми на насилие, основано на пола – включително онлайн тормоз и кибернасилие – както и насилието срещу жените да бъде включено в каталога на признатите от ЕС престъпления.

Всички държави членки трябва да гарантират правилното прилагане и изпълнение на Конвенцията, като осигурят адекватно финансиране и човешки ресурси за компетентните служби. Предоставянето на подходящо обучение за всички специалисти, които работят с жертви на насилие (магистрати, медицински лица, полицаи и др.), е особено важно.

Евродепутатите осъждат атаките и кампаниите срещу Конвенцията в някои страни, които са основани на умишлено неправилно тълкуване и невярно представяне на нейното съдържанието пред обществото.

ЕП също така потвърди позицията си в подкрепа на целевото заделяне на 193,5 млн. евро за дейности за предотвратяване и борба с основаното на пола насилие в рамките на програмата „Права и ценности“ на Европейския съюз.

Жертва на домашно насилие: Скачала съм от 8 етаж, за да се спася

В понеделник се проведе мирно шествие по повод Международния ден срещу домашното насилие. Само за последната година са регистрирани пов...

Това е втората незаконодателна резолюция по темата, която ЕП приема. Първата беше гласувана през януари тази година и бе приета с 390 гласа „за“, 153 „против“ и 63 „въздържал се“. Евродепутатите призоваха тогава институциите на ЕС да оценят ефективното спазване на върховенството на закона от държавите членки и осъдиха ограниченията, наложени на свободата на словото, както и нарушенията в някои страни от ЕС на основните права на мигрантите и търсещите убежище. Текстът осъди и всички видове насилие срещу жени и призова държавите членки, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да направят това „незабавно”.

Припомняме също, че миналия месец ООН прикани България да преосмисли тълкуването на Истанбулската конвенция. „България да създаде нов план за действие срещу насилието над жени, да преосмисли тълкуването на Истанбулската конвенция и да бъде намерен правилният превод на понятието "джендър". За това призова специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович, която бе на посещение в страната ни от 14 до 21 октомври 2019 г. "Призовавам правителството, медиите, неправителствения сектор да се ангажират в конструктивен диалог и да намерят правилния превод на термина "джендър" и тълкуването на Истанбулската конвенция. Важно е да се гледа на Истанбулската конвенция като на жив, действащ инструмент и да се преосмисли посоката на разсъждение. В тълкуването на българския Конституционен съд не се взима предвид Конвенцията за правата на жените. Има текстове в Конвенцията на ООН за преустановяване на насилието над жените, които са много подобни с Истанбулската конвенция", посочи тогава специалният докладчик на ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа