Новата Европейска комисия най-после е факт

2598
Новата Европейска комисия най-после е факт
Снимка: Getty Images/Guliver

С 461 гласа "за", 157 "против" и 89 въздържали се Европейският парламент (ЕП) даде зелена светлина на новата Европейска комисия. Екипът на Урсула фон дел Лайен беше подкрепен от евродепутатите от Европейската народна партия (ЕНП), Прогресивния алианс на социалистите и демократите(ПАСД) и бившия Алианс на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), сега известен като "Обнови Европа". "Зелените" се въздържаха, а крайнолевите и крайнодесните формации бяха против.

Пълния състав на ЕК вижте ТУК.

Урсула фон дер Лайен даде повече работа на Мария Габриел

Новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи преди около час пред депутатите в Европейския парламент (ЕП) ...

Непосредствено преди гласуването представените в ЕП партии се изказаха отново в обратен ред – от най-малките към най-многочислените. Според крайнолевите и крайнодесните, комисията "Фон дер Лайен" не изразява желанията на европейските граждани и е натрапена отгоре-надолу от един "смехотворен и нелегитимен" парламент. "Зелените" бяха по-умерени в критиките си, но и по-взискателни в очакванията си към новата Комисия. "Не сме сигурни, че обещаното ще бъда последвано от конкретни действия. Всяка инициатива за екологичносъобразно и социално гарантирано бъдеще ще подкрепим, но всеки път, когато бъркате, ние ще бъдем срещу вас. Искаме да внимавате, ето защо не ви показваме червена карта, но ще се въздържим от гласуване", заяви председателката на групата Ска Келер.

Според "Обнови Европа", които изразиха подкрепа, никоя Комисия до момента не е спазвала в такава стерен принципа за равнопоставеност на половете и защитавала на принципите на правовата държава. "Ще подкрепи вашата комисия, обаче това не е празен чек. Всички предизвикатерлства, свързани с околната среда и правовата държава, трябва да бъдат посрещнати. Ще следим много внимателно дали всеки комисар има визия за Европа и дали работи със страст", обещаха либералите.

От ПАСД очакват от Европейската комисия да действа смело и отговорно. "Ще ви позволим да правите грешки, но не и да бездействате. Ще контролираме и ще си сътрудничим", заявиха социалистите.

ЕНП оцени високо представянето на силния екип от страна на Урсула фон дер Лайен. Мартин Вебер още веднъж изрази безрезервната подкрепа към новата комисия от страна на най-голямата партия в ЕП. "Имаме шанс да дадем мандат на една силна комисия, която получава от нас едно твърдо "да", за да действаме заедно за една силна обединена Европа", каза той.

Председателят на ЕП Давид Сасоли обяви, че обяснения за вота ще има утре в парламента, а те могат да бъдат представени и в писмен вид.

Съветът на ЕС одобри новия състав на ЕК, без Великобритания

Новите 25 еврокомисари и върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността бяха одобрени на днешното заседа...

По-рано днес Урсула фон дер Лайен представи екипа си. Тя съобщи по време на изслушването, че променя името на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел. Това е третата промяна на име на ресор, след скандала с ресора на зам.-председателя Маргаритис Схинас, който вече се казва "Промотиране на европейския начин на живот", след като в оригинал беше "Опазване на европейския начин на живот".

"Културата и образованието са това, което свързва историята ни с нашето бъдеще. Те ни правят уникални - нашата душа, култура, разнообразие, наследство. Знам, че с Мария Габриел те са в сигурни ръце. Затова се радвам да съобщя, че нейният ресор ще бъде преименуван на комисар по иновациите, изследванията, културата, образование и младеж", заяви председателят на ЕК.

Като един от основните си приоритети тя обяви твърдата решимост на екипа си за борба с климатичните промени. "В областта на климата светът има нужда от лидерство, въпросът е екзистенциален. 85% от хората работят в крайна бедност, уязвими са от тези промени. Венеция е под вода, Португалия гори, нямаме нито минута за губене, когато говорим за борбата с измемението на климата. За нас климатичните промени са екзистенциално предизвикателство", заяви Фон дер Лаейн. Тя обеща да се погрижи за осигуряването на средства за адаптирането на икономиките към по-ниско потребление на фосилни горива.

Първата жена-председател на Европейската комисия изтъкна като предимство на екипа си равнопоставеността на половете. "Екипът произхожда от различни държави, хора с ралични професии. Има почти толкова жени, колкото и мъже, само една жена ни липсва, за да постигнем истински баланс на пола. Всеки член на моята комисия за първи път ще участва в кабинет с равенство на половете. За първи път ще постигнем такова равенство на всички нива. Ще работим като един екип в интерес на Европа", заяви тя. По време на дебатите от Евпорейската народна партия също акцентираха на това равенство и заявиха подкрепата си за Урсула фон дер Лайен. От Партията на европейските социалисти обаче обещаха, че ще бъдат изключително взискателни към бъдещата комисия по отношение на многогодишната фенансова рамка и социалната политика. "Макар че ще получите по-голяма подкрепа от ПАСД отколкото през юли", подчерта в изказването си председателят на ПЕС Сергей Станишев. Ска Келер от "Зелените" обаче заяви, че парламентарната ѝ група няма да подкрепи комисията заради половинчатостта на мерките за борба с промените на климата и в социалната сфера.

Новата комисия започва мандата си без британски еврокомисар след отказа на премиера Борис Джонсън да номинира кандидатура на Обединеното кралство, мотивирайки се с извънредните избори. Три страни - Унгария, Румъния и Франция пък трябваше да представят нови кандидати, след като унгарецът Ласло Трочани и румънката Рована Плумб бяха уличени в конфликт на интереси, а французойката Силви Гулар не бе одобрена от парламентарните комисии по индустрия и вътрешен пазар след второ изслушване.

Новата ЕК може да започне работа на 1 декември

Новата Европейска комисия (EК) се готви за старт на работата си от 1 декември, след като депутатите одобриха окончателния състав на еки...

В понеделник новият състав на Европейската комисия беше одобрен от Съвета на ЕС. Според наблюдатели обаче новата Комисия няма да взема ключови решения по каквито и да било въпроси, докато не бъде изяснен въпросът с британския комисар, тъй като може да бъде уязвима юридически.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа