X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

ЕП: Трябва да се направи повече срещу социалното изключване и антиромските нагласи

695
ЕП: Трябва да се направи повече срещу социалното изключване и антиромските нагласи
Снимка: Actualno.com
Европейските структурни антиромски нагласи трябва да спрат, казват депутатите,които настояват за мерки гарантиращи равен достъп до жилищно настаняване, образование, здравеопазване и заетост.

В резолюция приета в четвъртък с 545 гласа „за“, 96 гласа „против“ и 54 гласа „въздържал се“, Европейският парламент (ЕП) подчерта, че поради продължаващите антиромски настроения, ромите в Европа са изложени на най-високите равнища на бедност и социално изключване. Евродепутатите следователно настояват за приобщаващо образование, развитие в ранна детска възраст и прекратяване на дискриминацията и сегрегацията.

Роми измислиха нов начин за изнудване

Нов, особено рискован начин да изкарат пари, измислиха роми в Смолян – рязко да скочат върху капака на движеща се кола, за д...

Положението на ромите в ЕС не се е подобрило, осъжда текстът, отчасти поради „липсата на политическа воля“. Евродепутатите се оплакват, че значителна част от ромите в Европа живеят при „изключително несигурни“ условия, като повечето от тях са лишени от основни права на човека във всички сфери на живота.

Те призовават Европейската комисия (ЕК) да представи законодателно предложение с фокус върху борбата с бедността и антиромските настроения, подобряване на условията на живот и здравето на ромите. Предложението трябва да включва план за премахване на неравенствата по отношение на жилищното настаняване, здравеопазване, заетост и образование, както и конкретни обвързващи цели за подобряване на приобщаването. Трябва да се ускорят усилията във всички държави членки на ЕС, най-вече в тези с големи ромски общности, заявяват евродепутатите.

Достъп до здравеопазване и обезщетение за жертви на насилствена стерилизация

Държавите членки трябва също да подобрят достъпа до висококачествено здравеопазване на достъпна цена за хора от ромски произход, включително за сексуално и репродуктивно здраве. Трябва да се забранят всички форми на етническа сегрегация в здравните заведения, включително заведенията за майчинство. Членовете на ЕП също така отправят искане към държавите членки да създадат схеми за обезщетение за лица, преживели насилствена и принудителна стерилизация.

Чешко училище обвинено в сегрегация на ромите

Чешко училище беше подложено на обстрел от критики след медийни информации, според които е разделил шестгодишните ученици въз основа на...

Край на сегрегацията в училище

Достъпът до равен старт в живота на деца от ромски произход е от съществено значение за прекъсването на цикъла на бедността, казват членовете на ЕП, които искат да сложат край на всички форми на училищна или класова сегрегация на учениците. Те осъждат дискриминационната практика за поставянето им в училища за деца с умствени увреждания, която все още е в сила в някои страни от ЕС, и призовават Комисията да продължи да настоява държавите членки да премахнат сегрегацията, като при необходимост тя може да ги изправи пред Съда на Европейския съюз.

Влошаване на ситуацията поради COVID-19

Накрая членовете на ЕП отбелязват, че кризата свързана с COVID-19, е влошила положението на маргинализираните ромски общности, живеещи в пренаселени и нечовешки условия. Те предупреждават, че поради ограничения достъп до здравеопазване, питейна вода, канализация и храна, те са изложени на по-голям риск от заразяване с вируса.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Уволни ли официозът Цвета Караянчева?
Уволни ли официозът Цвета Караянчева?

В Държавен вестник се появи съобщение за предсрочно освобождаване на председателя на парламента Цвета Караянчева, както може да се види на снимката...