ЕП: Страните в ЕС продължават да нарушават правата на ромите

1206
ЕП: Страните в ЕС продължават да нарушават правата на ромите
Снимка: БГНЕС

Основните права на ромите продължават да бъдат систематично нарушавани в ЕС. Сериозни проблеми свързани с достъпа до образование, настаняване, достъп до пазара на труда и здравеопазването. Ромите трябва да бъдат по-добре представени в медиите, държавните институции и политическите органи, настояват от Европейския парламент.

В отговор на продължаващите нарушения на основните права на ромите, Парламентът изисква по-силни мерки за борбата срещу антиромските настроения в ЕС.

Идва ли краят на двойния стандарт при храните?

"Идва краят на двойния стандарт при храните", заяви Мая Манолова пред БТВ. Това се доказва от фактът, че вече има забрана в европейска ...

Антиромските настроения са институционализарана и вкоренена в историята форма на расизъм, която се изразява в „насилие, реч на омразата, експлоатация, стигматизация“ и дискриминация, посочват евродепутатите в незаконодателната резолюция приета във вторник с вдигане на ръка.

Училищната изолация, достъпът до пазара на труда, жилищното настаняване и здравеопазването са сред главните проблеми, на които продължават да бъдат изложени ромите в Европа. Текстът подчертава особено тежкото състояние на младите роми, сред които нараства броят на тези, които не са трудово заети, не учат или не се обучават.

Задължителни и ясни цели за интеграция на ромите

Евродепутатите призовават Европейската комисия и държавите членки да предложат по-широк набор от приоритетни области, „ясни и обвързващи“ цели, срокове и механизми за оценяване на напредъка относно интеграцията на ромите след като изтече срока на настоящата рамка на ЕС през 2020 г. Те също изискват „значителни публични средства“ и човешки ресурси за тези цели.

"Тренд": Преди евровота разликата между ГЕРБ и БСП е само 1,2%

Три партии са със сигурно представителство в Европейския парламент, а 30% от българите все още не са решили за кого ще гласуват на пред...

Парламентът призовава за интегриране на принципа на равенството между половете и използването на ориентиран към децата подход в стратегическата рамка на ЕС, както и за по-близко участие на представители на ромите и неправителствени организации в изготвянето на интеграционните политики. Евродепутатите също подчертават необходимостта да се защити и насърчи равният достът до всички права за ромските деца. Парламентът призовава за специфични антидискриминационни цели, както и мерки за включване на ромите в политиките за устойчивост на околната среда и дигиталното общество.

Текстът на резолюцията подчертава, че по-справедливо представяне на ромите във всички сфери е необходимо, включително в медиите, държавните институции и политическите органи.

Структурните фондове на ЕС трябва да бъдат използвани за подобряване на условията за живот и бъдещите възможности на ромите, отбелязват евродепутатите. Те призовават държавите членки да проучат сегашните и минали злоупотреби със съответните фондове и да предприемат правни действия срещу нарушителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа