ЕС: Ако Русия не подкрепи мирния план за Украйна, ще има още санкции

25561
ЕС: Ако Русия не подкрепи мирния план за Украйна, ще има още санкции
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия "не трябва да се съмнява", че срещу нея ще бъдат наложени по-строги санкции, освен ако не подкрепи мирния план на украинското правителство и не прекрати намесата си в източната част на страната. Това заяви британският външен министър Уилям Хейг, предаде БГНЕС.

Той каза, че подготвителната работа по т.нар. санкции от Фаза 3 срещу определени икономически сектори е приключила. На срещите в четвъртък и петък лидерите на ЕС ще обсъдят този въпрос.

Междувременно външните министри на ЕС искат да видят положителния и недвусмислен отговор на Русия за мирния план на украинския президент Петро Порошенко. "До петък ще можем да видим как ще отговори Русия. Готови сме да наложим по-строги санкции и никой в Москва не трябва да се съмнява в това", каза Хейг.

"Без съмнение това е решаваща седмица за Украйна. Мирният план (и примирието) са не само смели, но и решителни стъпки. Надяваме се и очакваме, че Русия е готова да сътрудничи", каза германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер.

Досега ЕС наложи замразяване на авоарите и забрана за пътуване на около 60 души, сред които има близки сътрудници на руския президент Владимир Путин. Много от страните членки обаче не желаят налагането на нови санкции предвид икономическите им връзки с Русия.

Вашингтон настоява за повече действия и наложи санкции на още 7 души.

Министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин ще говори в Люксембург по време на среща на външните министри от ЕС. Брюксел се подготвя за подписването в петък на споразумение за асоцииране с ЕС. "Основното послание е подкрепата за мирния план на президента", каза Климкин.

Порошенко и руският президент Владимир Путин призоваха за диалог за решаването на кризата, но думите им предизвикаха взаимно съмнение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа