X
 
 

ЕС наложи санкции на Турция заради Кипър, Анкара отвърна, че не ѝ пука

3706 1
photo of ЕС наложи санкции на Турция заради Кипър, Анкара отвърна, че не ѝ пука
Снимка: Getty Images/Guliver
Министрите на външните работи на ЕС гласуваха санкции срещу Турция заради сондажите за нефт и природен газ край Кипър, предаде БГНЕС.

Съгласно решението, се прекратяват дипломатическите контакти и се спира финансирането с европейски пари на редица дейности, насочени към подготовката на Турция за членство в ЕС. Според дипломати, Анкара ще загуби около 150 милиона евро от предвидените за 2020 година 400 милиона за различни сфери на обществото и икономиката - от политическа реформа до проекти в земеделието.

Битка за газовите находища в Средиземно море

В източната част на Средиземно море различни държави се конкурират за богатите газови находища. Залозите са изключително високи, особен...

"Провокацията на Турция е неприемлива за всеки един от нас", каза министърът по европейските дела на Германия Михаел Рот, който повтори, че ЕС стои зад Кипър.

Моментално Анкара отговори, като турското външно министерство предупреди, че Турция ще продължи добива на въглеводороди в Средиземно море, въпреки наложените санкции от Европейския съюз.

"Решението за преустановяване на диалога няма да повлияе на нашата решимост да продължим дейността в източната част на Средиземно море", казва турското външно министерство. "Турция ще продължи да защитава своите интереси, както и интересите на кипърските турци и дори ще активизира действията си в тази насока", пише още в изявлението.

Неотдавна, в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър бяха открити големи количества природен газ. Анкара оспорва границите на ИИЗ на Кипър и изпрати кораба "Фатих" да прави сондажи в района, които ще продължат до началото на септември.

Кипър иска ЕС да санкционира тежко и реално Турция

Санкциите, които бяха разгледани вчера от постоянните представители на страните-членки на ЕС в Брюксел срещу Турция заради сондажите ѝ ...

През юни Кипър издаде заповед за арест на екипажа на "Фатих". Три седмици след това Турция изпрати и кораба "Явуз" за допълнителни сондажи. Президентът на Турция Реджеп Ердоган каза, че страната е готова да защитава правата на кипърските турци върху находищата с горива, дори с употребата на военна сила.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално