X
 
 

Турция не се спира - втори кораб почва да сондира за газ при Кипър

1988 0
Турция не се спира - втори кораб почва да сондира за газ при Кипър
Снимка: Getty Images/Guliver
Външното министерство на Турция съобщи, че вторият кораб за сондаж "Явуз" е пристигнал в Източен Кипър и започва да извършва сондажи за залежи от природен газ, пише турският вестник "Сабах", цитиран от БГНЕС.

Турция действа, въпреки позицията на Кипър и на Европейския съюз, които твърдят, че сондажните дейности са нелегитимни, добавяйки, че тези коментари водят до узурпация на правата на кипърските турци на острова. Анкара открито заяви и, че ЕС не може да е безпристрастен посредник при решаването на кипърския проблем, защото подкрепя гръцката позиция. Изявлението на външното министерство на Турция е в отговор на коментар от новоназначения гръцки външен министър Никос Дендиас, че Турция трябва да престане да бъде "разглезеното дете" на Източното Средиземноморие.

Нови предупреждения към Турция да спре сондажите за газ при Кипър

Съединените щати и Египет предупредиха Турция да спре сондажите за петрол и природен газ край бреговете на Кипър, предаде БГНЕС. "Съеди...

Турското МВнР отговори, че прозвището "разглезено дете" на Източното Средиземноморие принадлежи главно на Гърция, тъй като кипърско-гръцката администрация, която е член на ЕС в противоречие с международното право, е действала като пакостливо дете, присъединявайки се към Гърция, довело Източно Средиземноморие до нестабилност. В изявлението се добавя, че членството на гръцкия Кипър в ЕС не му дава право да узурпира законните права и интереси на кипърските турци.

Външното министерство на Турция подчерта, че сондажът продължава в съответствие с лицензите, които правителството е предоставило на турски петрол през 2009 и 2012 г. в рамките на континенталния шелф, регистриран с помощта на ООН.

"Явуз" е бил в южното турско пристанище Мерсин, където е направил последни тестове и е поемал доставки преди да замине за Кипър в неделя. Корабът, дълъг 229 метра, който преди това е сондирал във водите на няколко държави - Кения, Танзания и Малайзия, е с екипаж от 150 души, от които 53% са турски граждани, но се очаква този брой да се увеличи до 180 по време на сондажните операции. Шестото поколение кораб за сондажи "Явуз" е купен от "Туркиш петролеум" за 262,5 млн. долара.

Турция последователно оспорва едностранния сондаж на кипърско-гръцката администрация в Източното Средиземноморие, като твърди, че кипърските турци също имат право на ресурсите в района. Едностранно обявената изключителна икономическа зона на кипърската гръцка администрация нарушава част от турския шелф, особено в блокове 1, 4, 5, 6 и 7, твърди Турция.

Кипър започва военни учения в района, където Турция ще сондира за нефт и газ

В отговор на действията на Турция в териториалните води на Кипър, Никозия издаде навигационен телекс (НАВТЕКС), с който запази втори и ...

Какви са конкретните действия на Кипър - научете в този материал!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...