Германски министър: Позор е, че хора от България стават жертва на експлоатация

10769
Германски министър: Позор е, че хора от България стават жертва на експлоатация
Снимка: iStock

"Позор е, че в това богато общество хора от България и Румъния стават жертва на експлоатация", заяви германският министър на труда Хубертус Хайл.

Пред WDR българка в Германия разказва за обиди, крясъци и дискриминация.

Германия въвежда задължителен регистър за лобисти

Управляващата коалиция в Германия постигна съгласие относно въвеждането на задължителен регистър за лобистите, съобщиха германските мед...

След избухването на заразата с коронавирус в кланиците "Тьонис" социалният министър на провинция Северен-Рейн Вестфалия Карл-Йозеф Лауман настоя за повече възможности за контрол на жилищата и общежитията, в които са настанени източноевропейските работници в месопреработвателните предприятия. Такъв контрол стана възможен за първи път едва в хода на пандемията, заяви Лауман пред Бундестага и добави, че при 650 проверки са били установени над 1800 нередности, информира Дойче веле.

В отговор германският министър на труда Хубертус Хайл потвърди, че целта на правителството е от началото на следващата година да бъде въведена забрана на договорите с подизпълнители в месопреработвателната индустрия. "Позор е, че в това богато общество хора от България и Румъния стават жертва на експлоатация. Ще сложим край на тези практики", увери Хубертус Хайл.

И наистина мнозина от източноевропейците, пристигнали на работа в Германия, изживяват истински шок. Като Емилия от България, която пред WDR разказва за преживяното в Германия. Жената пристига преди десет години и веднага започва работа. Един от работодателите ѝ е месопреработвателното предприятие "Тьонис", чието име напоследък не слиза от вестникарските заглавия - заради лошите условия на труд и експлоатацията на източноевропейски работници. "Обиждат те, крещят ти, дискриминират те, държат се с теб по ужасен начин", разказва Емилия пред WDR.

Няма нищо случайно в това, че толкова много хора от Източна Европа пристигат да работят в Германия. В желанието да избягат от мизерията в родината си мнозина се подлъгват да повярват на обещанията на фирми-подизпълнители. "Това е един огромен бизнес", казва Фолкер Брюгенюрген от помощната организация "Каритас" в окръг Гютерсло, където се намира седалището на кланиците "Тьонис".

Бивш работник в кланицата „Тьонис“ с потресаващ разказ за условията там

Неплатен извънреден труд, строг надзор и натиск: бивш румънски работник в кланицата "Тьонис", Германия, споделя за „Дойче веле&ld...

Веднъж пристигнали в Германия, източноевропейските работници действително изкарват повече пари, отколкото в родината си, но нерядко стават жертва на безмилостна експлоатация от страна на подизпълнителите.

"Исках да се интегрирам", казва Емилия пред WDR. Жената е научила немски и твърди, че полага наистина големи усилия. Но въпреки това не я напуска усещането, че и след десет години живот в Германия все още не е част от това общество., Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нужни са военни: Американският сенатор Греъм призова Киев да снижи наборната възраст в Украйна

Германия: За Украйна има по-важни оръжия от "Таурус", ще ѝ дадем боеприпаси

Си Дзинпин отива при Макрон, иска Русия да участва в конференция за мир

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...