Гранатите, взривени в Приднестровието, се използват само от Русия, Габон и Приднестровието

9922
Гранатите, взривени в Приднестровието, се използват само от Русия, Габон и Приднестровието
Снимка: iStock

За серията от взривове в Приднестровието са използвани гранати, произведени в Русия и използвани само от армиите на Русия, Приднестровието и Габон. Това пише New York Times, като се позовава на заместник-министъра на вътрешните работи на Молдова Сержио Дякону.

„Не мисля, че са били габонци“, подчертава той.

На 22 април руското отбранително министерство заяви, че следващата стъпка на руската армия във войната срещу Украйна е превземането на целия юг на страната и по-нататъшен изход към Приднестровието, където уж „също се отбелязват факти на потисничество на рускоезичното население“.

На 25 и 26 април в Приднестровието беше обстреляна сградата на Министерството на държавната сигурност в Тираспол и взривени две кули на радио-телевизионния център. Властите на самопровъзгласилата се република обявиха тези инциденти за терористични актове. Според тях още един терористичен акт е бил извършен във военно поделение в село Паркани.

Депутатът в молдовския парламент от управляващата партия "Действие и солидарност" Оазу Нантой казва пред The Insider, че смята случващото се за провокация на руските специални служби. В същото време молдовският президент Мая Санду не споменава Русия, отговаряйки на въпроси за атаките на извънредно заседание на Съвета за сигурност.

В същото време военният кореспондент и автор на проекта Wargonzo Семьон Пегов съобщи, че се твърди, че Румъния подготвя инвазия в Приднестровието. Това съобщили източници на проекта в Кишинев. Изданието обещава подробности.

По-рано в мрежата се появи видео на военен конвой на румънските въоръжени сили, който се отправя към Украйна.

Преди това Министерството на отбраната на Румъния реагира на ситуацията в Приднестровието. Шефът на ведомството Василе Динку нарече инцидентите в Приднестровието провокация. Всичко, което се случва в страната, буди тревога във ведомството. В същото време той подчерта, че въпросът за изпращането на оръжие от Румъния в Украйна не е на дневен ред.

Приднестровската Молдовска република (ПМР) е непризнато държавно образувание, заемащо тясна ивица на левия бряг на Днестър на територията на Молдова. Тя възниква в началото на 90-те години на миналия век в резултат на политическа и краткотрайна въоръжена конфронтация между предимно руско и украинско население в региона, от една страна, и молдовците, които първо се застъпват за независимост от СССР, а след това – за обединение с Румъния, от друга.

Активната фаза на военните действия продължава от март до юли 1992 г. Много видни представители на сепаратисткото движение в Източна Украйна са воювли в Приднестровието, сред тях Игор Стрелков (бивш министър на отбраната на ДНР), Александър Бородай (бивш министър-председател на ДНР), Владимир Антюфеев (бивш „силов“ вицепремиер на ДНР).

Статутът на ПМР все още не е уреден. Преговорният процес под егидата на ОССЕ е в застой след изостряне на отношенията между Русия и другите посредници - САЩ, ЕС и Украйна. От приблизително 450 хиляди жители 220 хиляди имат руско гражданство. През 2006 г. се провежда референдум, на който 97,1% (при избирателна активност от 78,5%) от приднестровците гласуват за присъединяване към Русия.

ВИЖТЕ ОЩЕ: И България очаква война в Молдова, Украйна предупреди за руска ракета, минала над украинска АЕЦ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа