И България очаква война в Молдова, Украйна предупреди за руска ракета, минала над украинска АЕЦ

24222
И България очаква война в Молдова, Украйна предупреди за руска ракета, минала над украинска АЕЦ
Снимка: Getty images

България, Израел, САЩ, Германия, Франция и Канада призоваха гражданите си да се въздържат, да не ходят и да напуснат Молдова, заради влошаващата се ситуация в Приднестровието. Съответната информация за българските граждани и препоръка да се въздържат от пътуване в Молдова вече е публикувана официално. Обявеното ниво от МВнР е Ниво 5: Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната.

Новината идва на фона на предупреждение от Украйна пред МААЕ (Международната агенция за атомна енергия), че на 16 април руска ракета е прелетяла директно над украинска АЕЦ (Южноукраинската атомна централа). МААЕ проучва въпроса, а междувременно публикува доклад, според който към момента всички известни радиоактивни вещества в украинските АЕЦ са налични т.е. няма липсващи резерви. Към днешна дата, в Украйна работят 7 атомни реактора, включително Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа, други 8 са спрени за планови ремонти.

ВИЖТЕ ОЩЕКличко с яростна атака срещу... България!

Отделно, в свой материал авторитетното британско издание Financial Times (FT), позовавайки се на свои източници, посочва, че някои от най-големите енергийни компании в Европа се подготвят да изпълнят условията на Владимир Путин за плащане на руския газ. Схемата е - откриват се сметки в твърда валута (евро, долари) и в рубли в "Газпромбанк". Клиентът плаща в твърда валута, следва превалутиране, но то се прави от руска страна и не е обичайното автоматично. Валутната операция минава през Московската фондова борса, като няма гаранция кога ще бъде извършена сделката, защото няма краен срок. Освен това, курсът за превалутиране е "борсов", по руски условия.

За кои компании става въпрос в материала на FT - доставчици в Германия, Австрия, Словакия и Унгария. Конкретни имена са германската Uniper, последният германски акционер в "Северен поток 2" и OMV. В OMV 30% дял т.е. блокираща квота има австрийската държава, а австрийският канцлер категорично обяви, че Австрия ще плаща в евро. Италианската Eni пък обмисляла какво да прави.

Същевременно, украинската прокуратура съобщи, че e идентифициралa 10 руски войници, заподозрени в извършването на военни престъпления в киевското предградие Буча. Военнослужещите от 64-та моторизирана пехотна бригада на руската армия са заподозрени в предумишлено убийство, жестоко отношение и други нарушения по време на окупацията на Буча през март.

ВИЖТЕ ОЩЕКличко с яростна атака срещу... България!

Разследващите са установили и повече от 8000 случая на предполагаеми военни престъпления след нахлуването на Русия. ОССЕ: Военните престъпления на Русия са далеч повече от военните престъпления на Украйна

Войната в Украйна

Най-малко 10 души са пострадали при снощния обстрел на Киев от страна на Русия, а в Одеса украинската ПВО е обезвредила 3 руски крилати ракети. Това стана при визитата на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Гутериш заяви по време на посещението си в Киев Съветът за сигурност не е успял да отиде достатъчно далеч в усилията си да "предотврати и прекрати" войната на Русия в Украйна.

"Нека бъда много ясен: Съветът за сигурност не успя да направи всичко, което е по силите му, за да предотврати и прекрати тази война. И това е източник на голямо разочарование, неудовлетвореност и гняв", каза той на пресконференция със Зеленски.

"Във временно окупираните територии руските окупационни власти продължават да предприемат мерки за ограничаване на движението и задържането на местни жители и блокиране на хуманитарни стоки от територията на Украйна. Освен това руски окупатори ограбват селяни. Например, над 60 тона пшеница са откраднати от селскостопанско дружество в град Камянка-Днепровска заедно с камион", съобщава главният щаб на украинската армия на фейсбук страницата си. Това е втори пореден ден с такива новина след съобщение, че руска област краде украинска реколта.

Украинската армия съобщава за 9 отблъснати руски атаки в Донбас, унищожени 6 танка, 1 артилерийска система, 12 БТР-а, 1 установка "земя-въздух" и 1 автомобил. Отделно са свалени 1 руски самолет, 5 крилати ракети и 9 дрона.

ВИЖТЕ ОЩЕКличко с яростна атака срещу... България!

Същевременно Министерството на отбраната на Русия съобщи, че нейните сили са унищожили 7 украински склада за гориво и боеприпаси с високоточни ракети и общо 17 военни обекта, включително ракетен комплекс С-300 в Николаев, както и складове "със западно оръжие" в Запорожието. От Донецк се появи видео на горящ склад за гориво, но според беларуската опозиционна телевизия NEXTA това е област, контролирана от руската армия. А говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков се похвали, че руското ПВО свалило украинска ракета, насочена срещу Херсон - независимо потвърждение няма.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, заяви, че военните могат да напуснат "Азовстал", ако се предадат. Кремъл не вижда какво още може да се дискутира по ситуацията около "Азовстал". "Руският президент Владимир Путин заяви, че цивилните могат да се изтеглят оттам, а военните трябва да сложат оръжие", каза Песков.

Междувременно в Полша пристигна испанският военен кораб "Изабел", който носи най-големия дял военна помощ от страна на Испания за Украйна, доставян досега от Мадрид за Киев. В доставката са включени оръжия, 30 военни камиони и 10 БТР-а.

ВИЖТЕ ОЩЕКличко с яростна атака срещу... България!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Русия се надява децата с увреждания също да станат професионални военни: Ето какви подаръци им прави (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com