Ирландия може да направи необезопасено излизане от помощната програма

63097
Ирландия може да направи необезопасено излизане от помощната програма
Снимка: Getty Images/Guliver

През декември Ирландия може да стане първата страна от еврозоната, поискала международна помощ, която ще излезе от помощната програма на партньорите си, след като премина успешно последния одит на трите международни кредитори – ЕК, ЕЦБ и МВФ.

Това е важен „етап от оздравяването на Ирландия”, която е спазила „всички цели, зададени в рамките на помощния план”, заяви в четвъртък Дъблин.

„Откакто преди три години бяхме изключени от финансовите пазари, ние положихме успешно основите, за да излезем на 15 декември от програмата на ЕС и МВФ и да се завърнем на пазарите”, заявиха финансовият министър и министърът за държавните разходи и реформите.

Така, Ирландия ще стане първата страна от еврозоната, която е получила финансова помощ и която ще се освободи от помощната програма, за да си върне пълната икономическа и финансова независимост. Все пак, желанието на Дъблин да излезе от помощния план в средата на декември ще бъде предмет на обсъждане от еврогрупата следващия четвъртък.

Пример за подражание

Президентът на ЕЦБ Марио Драги приветства Ирландия, която непрекъснато бе сочена като модел за подражание за останалите страни от еврозоната, които получиха финансова помощ като Кипър, Португалия и Гърция. „Ирландската програма ще стане пример за подражание”, заяви и ръководителят на мисията на МВФ в Ирландия Крейг Бомон.

На ръба на пропастта след спукването на имотния балон и спасяването на ирландските банки, в края на 2010 година Дъблин бе принуден да поиска помощ от европейските си партньори и МВФ. Тогава бившият „келтски тигър” получи спасителна помощ на стойност 85 милиарда евро в замяна на драконовски икономии. Страната прие седем последователни рестриктивни плана на обща стойност 30 милиарда евро. А ирландците изглежда ще трябва да затегнат още коланите през следващите години, заяви шефът на мисията на МВФ в страната, тъй като публичният дълг все още надвишава 120% от БВП. В социален план положението остава мрачно с безработица около 13% и голям дял на дългосрочно безработните.

Излизане от програмата без предпазна мрежа?

Основният въпрос, който стои сега на дневен ред пред Дъблин, е този за отпускането на предохранителна кредитна линия, за да се избегнат сътресенията на пазарите при излизането от помощния план.

Този вариант има подкрепата на МВФ. „Ирландия е в доста солидна позиция по отношение на лихвените проценти и в хазната има добри резерви, но несигурността продължава да тегне над Европа и световната икономика”, заяви Бомон.

От своя страна, Драги смята, че подобен предохранителен механизъм може да бъде „полезен”.

Според европейски източници обаче Дъблин, чиито нужди от финансиране са покрити до 2015 година, може да избере да излезе от програмата без предпазна мрежа, за да не забави връщането си на пазарите.

АФП

Ирландия се готви да приключи със спасителната програма на МВФ и ЕС

През следващия месец Ирландия ще е първата страна от еврозоната, която ще излезе от спасителния план, след като ЕС и МВФ завършиха окон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа