Искате да станете майка на по-късен етап? Нещо важно, което трябва да знаете

2920
Искате да станете майка на по-късен етап? Нещо важно, което трябва да знаете
Снимка: iStock/Guliver

Между началото и средата на 30-те си години много жени се запитват: не е ли време да имам семейство? Но какво ще стане с кариерата ми? И ще успея ли да отделям достатъмно време за приятелите и хобитата ми? А къде е мъжът, когото си представям като баща на децата ми? И докато жените се чудят, биологичният часовник тиктака.

С възрастта забременяването става по-трудно

От 35-ата година нататък плодовитостта на жената започва да намалява. Това не означава непременно, че през следващите години жената не може да забременее спонтанно . Но вероятността не всяка яйцеклетка да е фертилна расте.

Още: Колко месеца продължава най-дългата бременност при животните?

Всичко това произлиза от факта, че жените се раждат с определен запас от яйцеклетки. Всяко момиче се появява на този свят с между 1 и 2 милиона яйцеклетки. До пубертета остават около 300 000 от тях. Но не всички те узряват. Във фертилната възраст на жената узряват само около 400 яйцеклетки. Обикновено при всеки един цикъл може да бъде оплодена една яйцеклетка. Но колкото по-възрастна става жената, толкова повече грешки могат да възникнат при процеса на съзряване - т.нар. мейоза.

Мейозата е специален процес на клетъчното делене, при който всяка яйцеклетка трябва да се сдобие с точно 23 хромозома, носещи генетичната информация от майката. При това делене обаче може да се стигне и до грешки, така че дадена яйцеклетка да има твърде много или твърде малко хромозоми. Това затруднява зачеването на дете и увеличава риска от спонтанен аборт.

Замразяването на яйцеклетки - да надхитрим биологичния часовник

Процесът на остаряване на яйцеклетките може да бъде спрян, ако те бъдат замразени. Първоначално тази процедура, наречена криоконсервация, е била създадена за жени с тежки заболявания като рак. С течение на времето обаче придобива все по-голяма популярност. Днес много бъдещи майки се надяват по този начин да надхитрят биологичния си часовник и да забременеят в по-подходящ момент - професионален, личен или финансов. А този феномен си има и име - Social Freezing, т.е. криоконсервация, която не се налага по здравословни причини. Основната причина, поради която жените прибягват към Social Freezing, е, че нямат партньор, както пишат гинеколожките Яна Папе и Сибил Чудин в научна публикация по темата.

Още: Как се определя полът на бебето?

Преди яйцеклетката да бъде извадена и замразена, се провежда т.нар. стимулираща терапия, при която жените се подлагат на хормонални инжекции, за да бъде гарантирано узряването на възможно най-много яйцеклетки.

Тази хормонална терапия може да бъде съпроводена от странични ефекти като световъртеж, топли вълни и смущения в зрението. В идеалния случай при тази терапия могат да бъдат извлечени около 25 зрели яйцеклетки, но най-често те са между 10 и 15, пишат гинеколожките Папе и Чудин в своето изследване.

Извличането на яйцеклетките става чрез фоликуларна пункция. При тази процедура фоликулите, в които се намират яйцеклетките, се пробождат с тънка игла и яйцеклетката се всмуква. Тази процедура трае между 10 и 15 минути и се смята за нискорискова. След това клетките се замразяват с помощта на течен азот - процес, известен като витрификация. При температура от -197 градуса по Целзий те могат да бъдат съхранявани няколко години.

Криоконсервацията не гарантира успешна бременност

Още: Мъж и жена с еднаква кръвна група – рисково ли е за потомството?

В Германия хормоналната терапия, извличането на яйцеклетки и витрификацията струват общо между 2000 и 4000 евро. Таксата за съхранение е между 200 и 300 евро на година.

Цената на инвитро оплождането, което се извършва след това, е около 2000 евро. Тъй като криоконсервацията се провежда по социални, а не по медицински причини, тя не е належаща от медицинска гледна точка и затова не се покрива от здравните каси.

Гаранция за успешно забременяване обаче няма - въпреки високите разходи и сложната процедура. След оплождане на замразени яйцеклетки до раждане се стига едва в около 10% от случаите, пишат гинеколожките Папе и Чудин. И тук важи правилото: колкото по-рано са извлечени и замразени яйцеклетките, толкова по-голям е шансът за успешно забременяване на по-късен етап.

А всъщност много жени така и не използват замразените яйцеклетки. Според изследване от 2017 година основната причина е, че те така и не са намерили желания партньор и не искат да отглеждат децата си сами.

Още: "Лекари в помощ на пациентите": Подготовка за бременност

 

Източник: Дойче веле

Актрисата Искра Донова е бременна с първото си дете

Непланираното бащинство депресира мъжете

Ще бъде ли тялото ми отново същото след бременността

Русия: 6 години затвор за жена, избегнала мобилизация заради бременност

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Американски войник е задържан в Русия

Китай е поел ангажимент да не продава оръжие на Русия, твърди Макрон

Заради "провокативната политика" на Макрон: Русия привика френския посланик

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 07.05 - "Група 13" с нов удар по руския флот

Франция категорично отрече да е изпращала свои военни в Украйна: Жертви сме на дезинформация

Русия със заплахи към Франция и F-16, пак дрънка ядрено оръжие

Пожар след атака с ATACMS там, където е имало руска система "Искандер-М": Сателитни снимки

Русия заплаши с удари британски военни обекти и техника във и извън Украйна

"Моторната лодка "Мангуста" е на дъното": Украйна потвърди потапянето на руския катер (ВИДЕО)

"Група 13" с нов удар: Украйна унищожи руски моторен катер в Крим (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа