Колко месеца продължава най-дългата бременност при животните?

6739
Колко месеца продължава най-дългата бременност при животните?

Бременните дами обикновено нямат търпение да гушнат детенцето си, което в съчетание с наедряващото коремче, дискомфорта и всички тревоги и неудобства, свързани с бременността, логично води до въпроса, който част от тях си задават – защо хората носят толкова дълго плода на своята любов. А какво да кажат китовете тогава, които носят цели около 450 дни?

Те ли са рекордьорите, или има представители на животинското царство, чиято продължителност на бременността ще ни изненада? Колко е най-дългата бременност при животните и кои пък са майките, в чиято утроба бебето нараства и е готово за белия свят за само… няколко дни? Тези и други интересни факти за майчинството при животните разберете сега.

Колко продължава най-късата бременност при животните?

Само 12 дни. Толкова е продължителността на бременността при вид опосум. Дали да му завиждаме, или предпочитаме да имаме няколко месеца време, за да се подготвим за малкото човече, е въпрос на избор. Видът опосум, който носи само 12 дни, е познат като вирджински. За сметка на кратката бременност периодът на разгонване и времето, подходящо за оплождане, е… повече от половин година – от януари до юли.

Опосумите раждат по един до три пъти в годината от 5 до 23 малки, като само част от тях оцеляват. Ако си мислите обаче, че развитието на бебетата на опосумите завършва с раждането, то грешите. Те са напълно недоразвити с тегло едва 0,16 g и дължина 14 милиметра, поради което успелите  да се придвижат до зърната и засучат, остават закрепени там за следващите… около 2 месеца, през което време продължават развитието си. Чак след това излизат от торбата на мама и се залавят за опашката ѝ.

11 мита при бременността, в които хората все още сляпо вярват

Колко месеца продължава най-дългата бременност при животните?

Почти две години или по-точно 665 дни – толкова трае бременността на азиатските слонове, които трябва да пораснат в корема на мама толкова високи, че да могат да се хранят сами, щом излезнат от там. Така слоновете са онези бозайници, които са най-дълго бременни в животинския свят. Дългата бременност позволява на всеки женски слон да има едва до 3 малки през целия си живот. Малкият брой наследници на слониците се дължи и на факта, че обикновено те раждат по само едно слонче. Раждането на два плода е по-скоро изключение.

Само около два месеца не стигат на моржовете, за да бъдат рекордьори и да отнемат първенството на азиатските слонове. Те носят около 600 дни, като бебето се ражда с тегло от… внимание – над 100 кг.

Дълго носят бебетата си и жирафите – около 15 месеца, като раждането е в изправен стоеж и малкото пада от повече от 2 метра височина. Природата наистина е интересна и не спира да ни изненадва, нали?

Колкото по-голямо и едро е животното, толкова по-дълго носи то. Най-големите животни на планетата имат и най-дъгата бременност? Не бихме могли да заключим това. Сред представителите на животинското царство, които носят най-дълго, се нареждат и мечката, зебрата, магарето и конят, но погледнете лемура, който носи по-дълго от значително по-едрия и голям от него тигър – не би било коректно да заключим, че големината на животинския вид определя продължителността на бременността, но пък някои учени сочат, че колкото по-интелигентно е животното, толкова по-дълга е бременността. И тук можем да поспорим – едва ли прасето, чиято бременност е по-дълга от тази на кучето, е по-умното от двете животни.

Котки и бременност: Какво трябва да знаят бъдещите майки?

Интересна е бременността на тюлена – обикновено носи толкова дълго, колкото човеците – 9 месеца, но пък раждането може и да закъснее с цели два месеца и бременността да се проточи почти до година. Други представители на животинския свят също се славят с променяща се продължителността на бременността и могат да отложат раждането с няколко месеца, докато станат подходящи за бебетата температурата и условията на околната среда. Така например при язовеца продължителността на бременността зависи от сезона, в който са заченати малките. Заченалите през летните месеци носят около 300 дни, но чифтосването през зимата води до раждане чак след около 450 дни.

Не знаем дали 9 месеца вече ви се струват не толкова дълго време, научили колко месеца продължава най-дългата бременност при животните, но ги използвайте пълноценно – това е най-вълшебният период в живота на всяка жена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В дните на сила през юни 2024 г ще достигнете нови върхове

5 заплахи, които могат да унищожат живота на Земята

Кои са най-милите думи, които иска да чуе всяка майка?

Любимо стихотворение от Димчо Дебелянов

Любовен съвет за всяка зодия за 28 май 2024

Таро хороскоп за 28 май 2024

"Символ на вярата" - всеки истински християнин трябва да го прочете

"Ефектът на помощника" или как храната ни прави по-щастливи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com