Ще бъде ли тялото ми отново същото след бременността

1212
Ще бъде ли тялото ми отново същото след бременността
Снимка: iStock

Ето три начина, по които тялото ви може да се промени завинаги.

Проблеми със зъбите

Някога чували ли сте поговорката: „родиш дете, загубиш зъб“? Е, за съжаление, има известна истина в това. Хормоналните промени по време на бременност, повишеният кръвен поток и киселината от сутрешното гадене могат да окажат влияние върху зъбите ви. Въпреки че това обикновено не води до загуба на зъби в днешно време, може да доведе до гниене и това означава, че трябва да планирате тези пренатални и следродилни посещения при зъболекар възможно най-скоро, за да поддържате тези зъби здрави.

Лекар: Какви хранителни добавки трябва да пият бременните жени

Диастаза на ректите на корема

Известно още като абдоминално отделяне. Докато тялото ви прави път за вашето мъниче, тези коремни мускули се раздалечават, което може да бъде доста болезнено. До 60% от всички жени изпитват диастаза на ректите и при някои тези промени ще бъдат трайни. Ако забележите, че коремът ви не е точно това, което е бил, тогава може би е време да се консултирате с лекар и да опитате конкретни упражнения, за да укрепите нежно тези стомашни мускули. В редки случаи диастазата на ректите може да изисква хирургична интервенция, така че ако имате съмнения, консултирайте се с лекар.

Цвят на кожата и белези

От linea nigra до маската за бременност, може би сте забелязали промени в цвета и тена на кожата си през тези вълшебни девет месеца. И някои от тях са тук, за да останат. Поне за малко. Тези промени обикновено са резултат от повишаване на естрогена в тялото и могат да продължат след бременността, понякога за постоянно. Добавете това към тези новопоявили се стрии и може да почувствате, че тялото ви вече не е ваше. Въпреки че с тези промени е необходимо да свикнете, скоро те няма да бъдат толкова видими и ще станат част от това, което сте.

Временни промени след бременност

Въпреки че ефектите не продължават вечно, между няколко месеца и няколко години (да, години) след бременността може да изпитате някои от следните.

  • Косопад

Косопадът след раждане е естествено явление, тъй като нивата на хормоните се променят. Независимо какво предполага количеството коса в канализацията, няма да я загубите цялата (само до една трета) и тя ще порасне отново, просто дайте време. Въпреки това, ако смятате, че загубата на коса е изключителна и причинява алопеция, моля, консултирайте се с дерматолог.

  • Загуба и наддаване на тегло

Проблеми със загубата на тегло след раждане или може би сте загубили твърде много. След раждането обикновено ще откриете, че сте загубили около 5,9 кг. Това е комбинация от бебе, плацента и малко вода. След първоначалния оздравителен период можете да очаквате да губите около 0,5 кг на седмица. Това, което е важно да запомните тук, е да не бързате със загубата на тегло. Вземете го внимателно, тялото ви е преминало през много и е време да се отпуснете малко. Независимо дали смятате, че загубата на тегло не е достатъчна или е твърде голяма, ако смятате, че е необичайна, тогава е време да се свържете със здравен специалист.

  • Форма на тялото

Може би преди бебето сте били тънки като молив или сте имали извивки на всички правилни места, но след това сте открили, че изглеждате малко по-малко като „себе си“. Това е нормално. По време на бременност тялото ни се променя. Хълбоците ни се разширяват, гърдите ни растат и откриваме малко наднормено тегло на места, където не е било преди. С течение на времето телата ни ще се върнат към нормалното, но това отнема време. Така че междувременно се наслаждавайте на новото си тяло, трябва да се гордеете със себе си мами.

  • Тазовото дъно

Спомнете си онези последни месеци от бременността, когато почти се страхувахте да се смеете или да кихнете, в случай че се случи инцидент, Може да е трудно, но е важно да отделите време за тези упражнения на Кегел. Те ще ви помогнат да контролирате пикочния мехур и да върнете тялото си отново към чувството, че е ваше.

Кога подуването на пръстите на ръцете е опасно за здравето

Приемане на новото ви аз

Да, промяната е страшна, а понякога и приключението на майчинството също може да бъде. Но ще се оправи. Всичко, което остава да направите, е да бъдете най-добрата майка, която можете да бъдете, защото е необходимо да бъдете всеки друг. И всичко това започва с приемането на това кои сте и новата ви роля и тяло.

  • Ум

Насочването на ума ви към правилното място е от съществено значение за една нова майка. Отделянето на малко време за себе си може да означава много. Поемането на дъх може да ви помогне да се справите с промените около вас и да предотвратите следродилна депресия и самота. Имате нужда и от време за себе си.

  • Тяло

Промените в тялото могат да бъдат трудни за приемане, но това е точно това, което трябва да направите. Връщането към старото ще ви отнеме време, но някой ден отново ще започнете да се чувствате себе си, а не просто майка. Трябва да се съсредоточите върху нежни упражнения, които карат тялото ви да се движи и да поддържате храненето си под контрол. В крайна сметка здрава мама, здраво бебе.

  • Душа

За да се адаптирате към новия си живот на майка, отделете малко време от деня си, за да се погрижите за душата си. Това може да означава всичко - от 5-минутна медитация до 20 минути рисуване до четене на книга, каквото и да ви харесва. Извършването на малка дейност насочена към вас самите освежава душата ви и ви подготвя за предизвикателствата, с които ще се сблъскате като майка.

И най-вече, дайте си време. Независимо дали сте майка за първи път, майка за първи път на две, за първи път майка на три и така нататък, това е първият път, когато правите това. Няма книга с правила, просто обичайте себе си и децата си възможно най-добре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

10 причини да ядете ябълки всеки ден

Удивителни ползи за тялото от лимоновите семки

12 причини, поради които натуралният сапун е по-добър от масовия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 май /валутен калкулатор/

За какво помага много чаят от липов цвят

За какво е подходящо да се пие чай от смрадлика

Това са трите най-полезни закуски за хора над 40 години

Тази мощна билка сваля холестерола и регулира кръвната захар

Какво да направим първо при силно сърцебиене?

За здрав стомах: 6 храни, които са натурална бомба от пробиотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com