Жан-Мишел Жар ще придружава Макрон на посещението в Китай

2863
Жан-Мишел Жар ще придружава Макрон на посещението в Китай
Снимка: Getty Images

Пионерът на електронната музика Жан-Мишел Жар ще пътува до Китай тази седмица като част от културна делегация, придружаваща френския президент Еманюел Макрон, който започва официално държавно посещение в Пекин в сряда, 5 април.

Жар е първият западен музикант, който изнася концерт в Китай след смъртта на Мао Дзедун през 1981 г. Посещението му тази седмица подчертава културните връзки, които двете страни споделят. 

74-годишният Жар придобива известност в края на 70-те години на миналия век след издаването на иновативния албум "Oxygene", който оказва решаващо влияние върху възникващия по това време жанр на синтезаторната музика.

Оттогава маестрото гради дълга кариера, прекъсвана от мащабни представления по целия свят, често включващи ослепителни лазерни шоута и фойерверки. 

В прессъобщение на Франция, публикувано преди посещението на Макрон, което е посветено предимно на спешни глобални въпроси като войната в Украйна и влошаването на връзките на Китай със Запада, се казва, че пътуването има за цел и да се почете културата и културните връзки между двете страни.

"Сътрудничеството в областта на културата и изкуството е основна ос на френско-китайските отношения", се казва в изявлението. 

Следващата година - 60-ата годишнина от установяването на официални дипломатически отношения между Пекин и Париж, "трябва да бъде посветена на културния туризъм" между държавите, се казва още в изявлението, пише АФП.

ОЩЕ: "Политико": САЩ се съмняват, че визитата на Макрон в Китай ще бъде успешна

През 1981 г. Жар влиза в историята с два концерта в Пекин и три в Шанхай по времето, когато Китайската народна република едва започва да се отваря към света след края на жестокото управление на Мао. Иновативният електронен стил на френския музикант е интересен за Китай в онези дни. След като първият концерт е посетен предимно от военни, Жар раздава билети на хора по улиците в опит да привлече цивилни, пише в официалния уебсайт на музиканта.

През 2019 г. Жар се жени за китайската актриса Гонг Ли, която е звезда от няколко филма, произведени в Китай, спечелили международно признание, както и от холивудски филми.

Жан-Мишел Жар и съпругата му Гонг Ли, сн. Getty Images

Пътуването на Жар до Пекин тази седмица е сигнал за завръщане към нормалния културен обмен с Китай след три години, в които краткосрочните посещения на чуждестранни знаменитости бяха изключително редки поради строгите мерки за контрол на Пекин заради Covid-19, припомня БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа