Кои държави от ЕС са "за" и кои са "против" ценовия таван за руския газ

8028
Кои държави от ЕС са "за" и кои са "против" ценовия таван за руския газ
Снимка: iStock

Европейската комисия представи на правителствата тази сряда 5 идеи за справяне с енергийната криза, а реакциите на страните членки са разнопосочни, съобщава Politico, цитирайки шестима дипломати.

Министрите на енергетиката на ЕС ще обсъдят цените на енергията по време на извънредна среща на върха в петък, като ще имат задачата да решават по предложението на ЕК за налагане на ценови таван за руския газ. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен предложи той да е 50 евро на мегаватчас - по-малко от 1/5 от сегашната спот цена.

Бивш енергиен министър: Путин се опитва да удари Европа с най-голямата си ракета – „Газпром“

Путин се опитва с най-голямата си ракета – „Газпром“ да удари Европа. Това каза бившият енергиен министър Мирослав Се...

Останалите 4 "незабавни" мерки за овладяване на енергийната криза в Европа са: задължителни мерки за намаляване на търсенето на електроенергия; таван на приходите на компаниите, които произвеждат електроенергия от евтини източници, като тези "неочаквани печалби" трябва да отидат в помощ на потребителите; данък солидарност за компаниите за изкопаеми горива, които реализират големи печалби; и улесняване на подпомагането на закъсалите компании за комунални услуги.

Две мерки се отличават с подкрепата както на Комисията, така и на страните от ЕС, заявиха няколко дипломати пред Politico след среща на посланиците на блока.

Първата е предоставянето на кредити, за да се помогне на комуналните услуги за твърде високите парични обезпечения, необходими за търговия на енергийните борси в настоящата среда на високи цени.

Вторият е облагане с данък на печалбите на производителите, които не са на пазара - въпреки че посланиците на ЕС искаха гаранции, че приходите от тези данъци ще останат в правилната страна. Изясняването на подробностите ще бъде важно, тъй като електроцентралите, на които се плаща да се включват или изключват според нуждите за балансиране на мрежата, често го правят по искане на комунални услуги отвъд националната граница.

Най-спорният въпрос е руският ценови таван - до голяма степен целящ да накаже финансово Кремъл за войната в Украйна. Страните от ЕС имат "много противоречиви мнения", заявява един от дипломатите.

Европа може да спечели газовата война на Путин, но след като си научи уроците от "Северен поток"

Газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" на Владимир Путин очевидно са без бъдеще, но провалът им не трябва да се забравя. Сле...

Германия заяви, че е "скептично настроена" към тази идея. Унгария, която е най-близкият съюзник на Русия в ЕС, е против, както Словакия и поне още две държави, твърдят дипломатите от блока.

Други, включително Полша и Италия, искат Комисията да отиде още по-далеч и да ограничи цената на целия газ, внасян в ЕС. Фон дер Лайен заяви, че това е нещо, което ЕК "разглежда", но в досегашните си оценки Брюксел като цяло се обявява против идеята, защото би била много по-сложна от отделянето само на руския газ.

Норвегия, която понастоящем е най-големият доставчик на природен газ в блока, заяви, че може да бъде "за" ограничаването.

Унгария пък иска всеки енергиен пакет да бъде договарян с единодушие, а не чрез извънредна процедура с гласуване с мнозинство, както желае Комисията, заяви един от дипломатите.

Призивът на Полша да се реформира Системата за търговия с емисии, която тя обвинява за повишаването на цените на енергията, не е бил приемлив за Люксембург, Ирландия, Германия, Финландия и Швеция, каза високопоставен дипломат.

Путин готов да пусне "Северен поток 2", обвини Полша и Украйна за газа

Руският президент Владимир Путин обяви, че Москва е готова да пусне газ по блокирания от санкциите „Северен поток 2“, след ...

Идеята за намаляване на потреблението на електроенергия е популярна, но докато предложението на Фон дер Лайен призовава за задължително намаляване, страни като България, Унгария, Гърция и Полша искат подобни мерки да бъдат доброволни.

ЕК не разгледа въпроса за отделянето на цените на газа и електроенергията, въпреки че няколко държави искат това да се случи. Тези цени са свързани на европейския енергиен пазар.

Очакванията на страните членки са били, че срещата на върха в петък ще бъде по-скоро форум, на който министрите от ЕС ще обсъдят многото идеи за справяне с извънредната ситуация. Посланиците от ЕС са останали недоволни, че Фон дер Лайен е говорила по енергийния план в сряда - по същото време, когато национални експерти са обсъждали технически подробности преди срещата в петък. "Наистина не беше удачно това да се случи по същото време, когато държавите членки обсъждат пътя напред", заяви дипломат от ЕС.

Но въпреки недоволството държавите като цяло се съгласиха, че Фон дер Лайен е имала право да поеме контрол върху важния дебат.

ОЩЕ: Г-7 официално обяви таван на цените на руския петрол

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа