Г-7 официално обяви таван на цените на руския петрол

16543
Г-7 официално обяви таван на цените на руския петрол
Снимка: Getty Images

Финансовите министри от Групата на седемте (Г-7) обявиха официално с общо изявление, че са се споразумели да приложат таван на цените на руския петрол и руските петролни продукти. Целта им е „да намалят приходите на Русия и възможността ѝ да финансира агресивната си война“.

"Днес потвърждаваме съвместното си политическо намерение да финализираме и приложим всеобхватна забрана на услугите, които позволяват морски транспорт на суров петрол и петролни продукти с руски произход в световен мащаб - предоставянето на такива услуги ще бъде разрешено само ако петролът и петролните продукти се купуват на или под определена цена ("таван на цените"), определена от широката коалиция от държави, които се придържат към тавана на цените и го прилагат", се казва в изявлението на финансовите министри на Великобритания, Франция, Италия, Германия, САЩ, Канада и Япония.

За намерението им се говореше седмици наред, а по-рано днес "Ройтерс" обяви, че в крайна сметка таванът ще бъде наложен. Сега министрите потвърждават този свой ход.

Целта им е и да се облекчи въздействието на войната върху световните цени на енергията. Мярката се основава на съществуващите санкции, особено на тези от шестия пакет на ЕС, се добавя в изявлението.

Министрите заявиха, че се ангажират "спешно да работят" по финализирането и прилагането на ценовия таван, без да се дават допълнителни подробности.

Преди тази среща на Г-7 заместник министър-председателят на Русия Александър Новак заяви, че Москва повече няма да доставя петрол и петролни продукти на страните, които решат да въведат такива ограничения.

ЕК подкрепя таван на цените на руския газ, доставян по тръбопроводи

Европа трябва да наложи таван на цените на руския газ, доставян по тръбопроводи. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсул...

ОЩЕ: Русия спира да доставя нефт на страни, които налагат таван на цените му

"Ако те наложат ограничения върху цените, ние просто няма да доставяме нефт и нефтопродукти на такива компании или държави, които налагат ограничения, тъй като няма да работим неконкурентно", заяви по-рано Новак, според руската държавна информационна агенция ТАСС.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди тези думи в разговор с журналисти от CNN. Той каза, че Москва ще се насочи към "алтернативни направления", без да посочва кои страни точно има предвид.

В днешния ден стана ясно още, че Европейската комисия подкрепя таван на цените и на руския газ, доставян по тръбопроводи, за да не може "Путин да манипулира европейския енергиен пазар", по думите на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Какво се случва с биткойна преди дългоочаквания халвинг?

Европейският енергиен регулатор: Ограничаването на руския газ да е постепенно

Букурещ към румънците, живеещи и работещи в ОАЕ: Върнете се у дома

S&P Global понижи кредитния рейтинг на Израел

Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

Еврото отново е нестабилно в края на седмицата

Кристалина Георгиева посочи от колко пари се нуждае Украйна

Най-големият инвестиционен фонд в света спечели 109 милиарда долара за тримесечието

Санкциите срещу руските олигарси сринаха продажбите на суперяхти

В Германия започват тестове на безпилотни тирове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com