Кулеба към Китай: Украйна не приема мирен план с отстъпване на територия

3057
Кулеба към Китай: Украйна не приема мирен план с отстъпване на територия
Снимка: Getty Images

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба се срещна със специалния пратеник на Китай в Киев, като настоя, че разкъсваната от война страна няма да приеме мирен план, който разчита на отстъпване на територия на Русия, предаде АФП. 

Срещата им се състоя в момент, когато президентът на Турция обяви двумесечно удължаване на подкрепеното от ООН споразумение за разрешаване на доставките на зърно от Украйна през Черно море, които са от решаващо значение за гарантиране на доставките на световните зърнени пазари.

Добре е да се намали водката: Кулеба за призивите на Медведев да бъде убит Зеленски

Медведев трябва да намали консумацията на водка преди да влиза в Telegram. Така украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира при...

Президентът Реджеп Тайип Ердоган благодари на своя "скъп приятел" президента на Русия Владимир Путин, на украинския си колега Володимир Зеленски и на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за ролята им в удължаването на споразумението. В украинската столица пратеникът на Китай Ли Хуей се опитва да насърчи водените от Пекин преговори за разрешаване на конфликта.

Китай, близък съюзник на Москва, не осъди публично нахлуването на Русия в Украйна, чийто външен министър Дмитро Кулеба заяви, че мирът зависи от "зачитането на суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

По време на срещата си с Ли Кулеба "подчерта, че Украйна не приема никакви предложения, които биха довели до загуба на нейни територии или до замразяване на конфликта", съобщиха от външното министерство. Той също така подчерта значението на посредническата роля на Китай, по-специално по отношение на ядрената безопасност и възобновяването на износа на зърно през Черно море.

Ердоган направи съобщението за сделката за зърното ден преди тя да изтече, с което постигна дипломатически успех преди втория тур на изборите в Турция на 28 май, когато се надява да удължи двугодишното си управление. Той заяви, че Русия се е съгласила да не блокира излизането на кораби от две украински пристанища, като изрази надежда, че сделката ще бъде "изгодна за всички страни". Киев заяви, че е "благодарен" на Организацията на обединените нации и Турция за усилията им за "укрепване на продоволствената сигурност". Ръководителят на ООН Гутериш заяви: "Тези споразумения са от значение за световната продоволствена сигурност - украинските и руските продукти хранят света."

Русия неколкократно заплаши да се оттегли от споразумението, което трябваше да изтече на 18 май, твърдейки, че остават пречки пред собствения ѝ износ на храни. Тя осъди това, което нарече "несъответствия" в прилагането на сделката, които "трябва да бъдат коригирани възможно най-бързо".

Украйна за членството си в НАТО: Всичко е възможно, когато има политическа воля

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини НАТО в липса на политическа воля за бързо приемане на страната му в алианса, предаде Д...

Същевременно Киев обвини Русия, че блокира корабите, като отказва да ги регистрира и извършва продължителни проверки. "Почти 70 кораба в момента чакат в турски териториални води, 90% от тях са готови да доставят продуктите на нашите фермери на света", заяви украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

Ли, най-високопоставеният китайски дипломат, който посещава Украйна след нахлуването на Москва през февруари 2022 г., пристигна в Киев във вторник, три седмици след като Зеленски разговаря по телефона с китайския лидер Си Дзинпин. Той пристигна за двудневни разговори с властите в рамките на европейска обиколка за популяризиране на плана на Пекин за уреждане на конфликта. Във вторник Киев предупреди, че Украйна не се нуждае от "посредничество заради самото посредничество". "Прекратяването на войната с компромис за сметка на Украйна няма да се получи", заяви пред АФП високопоставен украински служител, говорейки при условие за анонимност.

Пекин заяви, че целта на обиколката е да "общува с всички страни по политическото уреждане на украинската криза". Си, който посети Москва през март и се стреми да позиционира Китай като неутрален посредник, беше критикуван за отказа си да осъди нападението на Кремъл над съседката му, предаде БГНЕС. 

На място в Украйна се водят ожесточени сражения за източния град Бахмут, съобщиха от украинската армия. "Противникът продължава да води настъпателни действия", заяви генералният щаб в ежедневния си доклад. В Киев официални лица се опитаха да разсеят опасенията, че руските сили са унищожили доставяната от САЩ система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", като заявиха, че мощното оръжие е в действие.

Американски експерти: Щетите по ПВО системата Patriot след руска атака са незначителни

Кулеба описа в статия аргументите си защо НАТО трябва да приеме Украйна

Присъединяването на Финландия към НАТО показа, че опасенията, че влизането на Украйна във военния алианс ще "провокира" Русия, са неосн...

На срещата на европейските лидери в Исландия беше постигнато съгласие за създаване на "регистър на щетите", в който да се регистрират военните разрушения, нанесени от Русия в Украйна. Създаден от Съвета на Европа, в който членуват 46 държави, този регистър представлява доказателствен материал преди евентуално съдебно преследване на руски лидери, което ще положи основите за изплащане на компенсации.

Мария Пейчинович Бурич, генерален секретар на Съвета на Европа, заяви, че 40 държави са се подписали под създаването на регистъра, включително САЩ и всички останали държави от Г-7. „Това е първата, необходима и спешна стъпка за справедливост, в центъра на която са жертвите на войната“, заяви тя при пристигането си на втория ден от срещата на върха в Исландия.

Като знак за пораженията от конфликта върху руската икономика статистическата агенция „Росстат“ съобщи днес, че брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 1,9% през първото тримесечие на 2023 г. Икономиката на страната пострада от поредната вълна от западни санкции, наложени заради нападението над Украйна, включително забрана от страна на Европейския съюз за внос на руски петролни продукти, в допълнение към ограниченията на цените на петрола, договорени с Г-7 и Австралия.

Още по темата Украйна – четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа