България не се включи в регистъра на руските щети в Украйна

7014
България не се включи в регистъра на руските щети в Украйна
Снимка: Twitter.com/Denys Shmyhal

43 държави и Европейският съюз се включиха или изразиха намерение да се присъединят към регистър на щетите, причинени от руските сили по време на инвазията им в Украйна. Споразумението беше подписано по време на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители от Съвета на Европа в исландската столица Рейкявик.

Подписи положиха генералният секретар на Съвета на Европа Мария Бурич, премиерът на Исландия Катрин Якобсдотир, исландският външен министър Тодрис Гилфадотир, нидерландският министър-председател Марк Рюте, премиерът на Украйна Денис Шмигал и украинският правосъден министър Денис Малюска.

Резолюцията беше публикувана официално от Съвета на Европа на 12 май. В нея се вижда, че България не е сред подписалите се 43 страни. Там са съседките ни Северна Македония, Румъния и Гърция, много от европейските държави, Канада, САЩ, Япония и ЕС.

Заплаха: Година след инвазията руснаци още работят в Съвета на Европа и имат достъп до документи

Повече от година след изгонването на Русия от Съвета на Европа, в институцията все още работят десетки руснаци. Това, според дипломати ...

Споразумението води до създаване на база данни, която да документира доказателствата за загубите и щетите, причинени на Украйна и народа на нападнатата от Русия страна.

"Подкрепата и солидарността с Украйна е един от основните приоритети на исландското председателство и ние работихме усилено, за да гарантираме, че резултатите от срещата на върха в Рейкявик са насочени към необходимостта от всеобхватна отговорност за руската агресия срещу Украйна", заяви премиерът на островната страна Катрин Якобсдотир. Тя подчерта, че "Съветът на Европа може и трябва да играе важна роля за осигуряване на отчетност. Регистърът е важна стъпка към поемане на отговорност за престъпленията, извършени по време на бруталната война на Русия, и силно послание за подкрепа за Украйна".

Мария Бурич от Съвета на Европа заяви, че решението за създаване на Регистъра на щетите под егидата на организацията е историческо. Тя добави, че "той ще подпомогне жертвите при регистрирането на техните загуби и е жизненоважен за всеки компенсационен механизъм. Подкрепен от много голяма коалиция от държави членки и държави извън ЕС, както и от ЕС, той е едно от първите правно обвързващи решения за търсене на отговорност от Русия за нейните действия".

Европейският съюз, представляван от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предостави значителен принос за покриване на разходите по стартирането на проекта. Седалището на Регистъра ще бъде в Хага (Нидерландия), със сателитен офис в Украйна.

Марк Рюте подчерта, че "на Русия трябва да бъде потърсена отговорност, включително за щетите, понесени от Украйна и нейния народ. Ето защо сме горди, че седалището на Регистъра на щетите ще бъде в Хага, правната столица на света".

Защо България се скри от Съвета на Европа при гласуването за трибунал срещу Путин?

Движение „Ние идваме!“ на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян определи като "позорен" факта, че българските представители в ...

Регистърът се създава за първоначален период от три години и ще служи като база за доказателства и информация за искове за щети, загуби или вреди, причинени от руската агресия срещу Украйна. Той проправя пътя към бъдещ международен механизъм за всеобхватно обезщетение на жертвите на руската агресия.

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че Украйна приветства създаването на Регистъра на щетите. "Благодарни сме на Съвета на Европа и на всички участващи държави за тази висока степен на подкрепа. Приканваме и други страни от всички краища на света да се присъединят към Регистъра на щетите в знак на подкрепа на важния въпрос за отговорността на Русия за войната ѝ срещу Украйна. Регистърът е важен етап по пътя към справедливостта и обезщетенията за Украйна и украинците, които са пострадали толкова много от тази война", каза той.

"Тежката работа започва сега - трябва да гарантираме, че Регистърът ще започне да функционира скоро, за да могат жертвите на руската агресия да подадат своите искове. Подчертаваме също, че създаването на Регистъра е само първата стъпка към сформирането на цялостен компенсационен механизъм, който ще гарантира, че Русия ще изплати пълни обезщетения на Украйна в съответствие с международното право, включително чрез своите международно разположени активи. Очакваме с нетърпение да работим с нашите партньори по този важен въпрос", допълни Шмигал.

ОЩЕ: Дори Унгария е сред 23-те държави, обещали боеприпаси на Украйна - не и България

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепата си за отбраната на Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа