Меркел: Лондон трябва да е заинтересован от приятелските отношения с ЕС

687
Меркел: Лондон трябва да е заинтересован от приятелските отношения с ЕС
Снимка: Gettyimages.com

Самият Лондон трябва да бъде заинтересован от поддържането на приятелски отношения с ЕС. Това каза германският канцлер Ангела Меркел, която запозна германските депутати с позицията на Берлин на предстоящата среща на върха на ЕС в Брюксел, на която ще бъдат обсъдени последиците от Brexit.

Ангела Меркел заяви, че тя и германското правителство „ще направят всичко възможно“, за да работят срещу евентуални "центробежни сили", които ще отслабят Европа след референдума във Великобритания, на който мнозинството от британците решиха излизането на страната от Европейския съюз.

Меркел иска повече пари за отбрана, така че Германия да е равностойна на САЩ

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че на Германия ще й се наложи да увеличи значително разходите за отбрана, за да се справи с "в...

По думите на Меркел обаче преговорите за напускането на Лондон не мога да се движат на основата на „разходка за череши“ или приемането единствено на привилегиите на членството, предаде Bloomberg.

"ЕС е достатъчно силен, за да се справи с Brexit и да се движи напред в своето развитие“, категорична е канцлерът в реч пред Бундестага, който се събра на извънредно заседание днес.

По думите й Европейският съюз, както и преди, смята Великобритания за важен партньор.

Меркел смята, че е невъзможно да се прогнозират за момента последиците от Brexit за Великобритания в Европейския съюз, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Brexit отприщи вълна от англичани, искащи ирландски паспорти

Британци, желаещи да запазят европейското си гражданство, засипаха посолството на Ирландия в Лондон и пощенските офиси в Северна Ирлан...

Едновременно с това Меркел подчерта, че Великобритания ще остане пълноправен член на ЕС с всички произтичащи от това последици и задължения до завършването на преговорите за Brexit. Тя посочи, че Германия възнамерява да продължи тясното сътрудничество с Великобритания в рамките на НАТО.

На 23 юни жителите на Великобритания гласуваха на референдум за напускане на Европейския съюз. Тази позиция беше подкрепена от 52% от избирателите, на обратното мнение бяха – 48%. За напускане гласуваха Англия и Уелс, а за оставане Лондон, Шотландия и Северна Ирландия. Брюксел призова Лондон да започне възможно най-бързо процедурата за „Брекзит“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа