Камерън: Великобритания не трябва да обръща гръб на Европа, оставаме в НАТО

1282
Камерън: Великобритания не трябва да обръща гръб на Европа, оставаме в НАТО
Снимка: БГНЕС

Великобритания не трябва да обръща гръб на Европа и останалата част на света, въпреки излизането й от Общността. Това заяви британският премиер Дейвид Камерън пред парламента в понеделник, 27 юни, отговаряйки на депутатски въпроси след референдума за излизане на Великоритания от Европейския съюз, т.нар. Brexit.

"Великобритания напуска Европейския съюз, но не бива да обръщаме гръб на Европа или останалия свят. Трябва да определим вида на отношенията, които искаме с ЕС“, заяви Камерън, цитиран от AFP.

Камерън: Шансът за втори референдум е малък

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че е малък шанс за втори референдум във Великобритания, съобщи „Индипендънт“. Ко...

"Ние трябва да установим какъв вид връзка искаме да имаме с ЕС“, допълни премиерът. Той също така увери, че Великобритания ще продължи да бъде член на НАТО, Съвета за сигурност на ООН, на ГТ-7 и Г-20, предаде РИА Новости. 

По неговите думи процесът, който е започнал ще бъде труден и ще "е далеч от спокойното плаване". „Ние сме в добра позиция, за да се справим с предизвикателствата пред нас“, допълни той. 

Министър-председателят също така разкритикува антиимигрантските настроения след вота. „Нека си спомним, че тези хора дойдоха и дадоха прекрасен принос за нашата държава“, посочи той по повод на имигрантите.

Британският премир допълни, че няма да има непосредствена промяна в статуса на европейските граждани, живеещи във Великобритания. Той обърна внимание, че към момента правата на европейските граждани във Великобритания и на британците в ЕС ще се запазят, но по-нататък това ще зависи от преговорите между новото британско правителство и Брюксел, като може да се изискват визи или разрешения за работа. По думите на Камерън Великобритания ще продължи както и преди "да приема все така отворено" мигранти и бежанци, както го е правила.

Експерти: Цяла Европа ще плаща грешката на Камерън

Това, което направиха британските избиратели, е изключително голяма електорална грешка. Цената, която Обединеното кралство ще плати, е ...

Той също така заяви, че различните части на Великобритания ще бъдат включени в консултациите върху излизането от ЕС. По-рано Шотландия заяви, че втори референдум за независимост би могъл да се проведе, тъй като територията е гласувала единодушно за оставането в ЕС по време на референдума от 23 юни. 

“Шотландия се облагодетелства от това, че се намира в два единни пазара“, тези на ЕС и на Великобритания, допълни той, цитиран от БГНЕС. 

Дейвид Камерън повтори, че ще остави на своя наследник формалното започване на процеса по преговори с Брюксел за излизането на страната от ЕС. „Преди да направим това ще трябва да установим вида връзка, която искаме с ЕС“, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com