Меркел: Без разговори с Великобритания, докато Лондон не каже официално, че напуска

2334
Меркел: Без разговори с Великобритания, докато Лондон не каже официално, че напуска
Снимка: Getty Images/Guliver

Берлин, Рим и Париж се противопоставят на по-нататъшни разговори за бъдещето на отношенията Великобритания - ЕС, докато Лондон официално не подаде заявление за плановете си да напусне Съюза. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след среща с лидерите на Франция и Италия Франсоа Оланд и Матео Ренци. Тримата обсъдиха напускането на ЕС от страна на Великобритания след проведения референдум миналия четвъртък.

Меркел посочи, че тримата лидери са постигнали споразумение върху това, че „няма да има формални или неформални преговори за излизането на Великобритания, докато не бъде подадено искане за напускане на ЕС“, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

Митов: Популистите във Великобритания трябва да понесат своята отговорност

Трябва да подчертаем, че популистите във Великобритания, които създадоха нереални очаквания, трябва да понесат своята отговорност. Това...

Предупреждението на тримата лидери е сигнал за Лондон, че трябва първо да задейства процедурите по член 50 от Лисабонския договор, който урежда излизането на страна членка от Европейския съюз, преди да бъдат договорени бъдещите търговски и други отношения с Блока. 

Меркел заяви също, че Германия, Франция и Италия ще работят за даването на нов стимул на Европейския съюз. "Ще предложим на нашите колеги (в ЕС – бел. ред) да дадем нов стимул... през следващите месеци“, посочи тя, допълвайки, че областите, в които ще бъде направен този нов тласък ще включват „отбраната, растежа или осигуряването на работни места и конкурентоспособността“. 

От своя страна президентът на Франция Франсоа Оланд призова днес Великобритания „да не губи време“ за започването на процеса за напускане на ЕС. Според него е в полза за всички замесени страни процесът да бъде приключен бързо.

"Да си отговорен, означава да не губиш време – да не се губи време при справянето с въпроса за излизането на Великобритания, да не се губи време също така за прилагането на нови стимули за Европейския съюз от 27 държави членки“, заяви той след срещата в Берлин.

Камерън: Великобритания не трябва да обръща гръб на Европа, оставаме в НАТО

Великобритания не трябва да обръща гръб на Европа и останалата част на света, въпреки излизането й от Общността. Това заяви британският...

"Нищо не е по-лошо от несигурността. Несигурността поражда често ирационално поведение. Несигурността също така кара финансовите пазари да се държат ирационално“, добави той.

В същото време по-рано британският финансов министър Джордж Озбърн посочи, че страната трябва да активира член 50 когато има ясна представа за това как ще изглеждат бъдещите й отношения с блока. 

В навечерието на двудневната среща на върха на лидерите от ЕС в Брюксел във вторник и сряда канцлерът на Германия призова за единство. Меркел посочи, че „не трябва да има период на несигурност“, който да продължи във времето и че ЕС трябва да се противопостави на „центробежните сили“ за излизане от ЕС в други държави. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа