Молдовски министър: Русия и олигарсите ѝ ни оказват натиск за смяна на демократичния курс

2581
Молдовски министър: Русия и олигарсите ѝ ни оказват натиск за смяна на демократичния курс
Снимка: Facebook.com/Ana Revenco

Ситуацията в Молдова е "изключително нестабилна". Това заяви в петък министърът на вътрешните работи Ана Ревенко на фона на опасенията, че Русия подготвя преврат, за да свали новото проевропейско правителство в Кишинев.

ОЩЕ: Премиерът на Молдова: Русия има вариант да превземе летището в Кишинев и да прехвърли свои войски

Проруското Приднестровие: Предотвратихме нападение от Украйна

Промосковските власти в молдовския сепаратистки регион Приднестровие заявиха, че са предотвратили нападение от Украйна. Промосковските...

"Виждаме как Москва, групи, които имат интерес, и избягали олигарси обединяват всичките си усилия и ресурси, за да увеличат нивото на дестабилизация в Република Молдова и да променят демократичния курс в Кишинев", заяви Ревенко на съвместна пресконференция с европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон в Брюксел.

Запитана дали Молдова може да се превърне в "следващата Украйна", Ревенко заяви, че "демокрацията и мирът в Европа" са следващите мишени на Русия, и призова ЕС да продължи да подкрепя бившата съветска република.

"Молдова само пречи на намерението на Русия да разруши стабилността на Европа", каза министърът, цитирана от Politico. "Можем да я запазим и защитим само ако сме единни".

Молдова, която заедно с Украйна получи статут на кандидат за членство в ЕС през юни миналата година, е подложена на нарастващ натиск от страна на Москва от началото на войната срещу Украйна. 

Миналия месец молдовският президент Мая Санду разкри плановете на Кремъл да извърши държавен преврат в страната с население от около 2,5 млн. души. "Планът включваше саботажи и военно обучени хора, маскирани като цивилни, които да извършват насилствени действия, нападения срещу правителствени сгради и вземане на заложници", заяви Санду.

Премиерът на Молдова: Русия няма ресурси да нахлуе у нас, ще има информационна война

Ситуацията в Молдова остава стабилна, а Приднестровието е заинтересовано от поддържането на мира и сигурността в региона. Русия няма да...

ОЩЕ: Остра реакция от Кремъл за Приднестровието: "Молдова е в антируска истерия"

Съобщението ѝ дойде само няколко дни след падането на правителството на Наталия Гаврилица, след което Санду назначи проевропейски настроения Дорин Речан за министър-председател, който да продължи да работи за присъединяването на страната към ЕС.

Две седмици по-късно молдовските разузнавателни служби експулсираха двама чужденци, чиято страна на произход не беше разкрита, за участие в подривна дейност с цел предизвикване на "насилствена промяна на конституционния ред".

Диктаторът Владимир Путин "няма да спре дотук", предупреди комисар Йохансон на пресконференция в петък. "Не бива да бъдем наивни - Путин също би искал да унищожи, дестабилизира, раздели ЕС и Молдова", каза тя.

"Ето защо нашето сътрудничество в областта на сигурността е толкова важно", добави Йохансон, която днес ще се срещне с министрите на вътрешните работи на ЕС. "Няма да позволим на Путин да победи", заяви Йохансон.

Заплаха от Приднестровието: Украйна строи укрепления по границата с Молдова

На границата с Молдова украинските сили за отбрана провеждат засилени мерки за сигурност, изграждат се укрепления. Това каза в ефира на...

През февруари Русия официално промени позицията си как ще прави външна политика и това може да се окаже много важно за териториалната цялост на Молдова. ОЩЕ: Путин свали задръжките от война в Молдова и де факто изкара Русия от ООН

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест

Русия почти не ползва Кримския мост за военни доставки: Украински данни

Първи член на британското кралско семейство е в Украйна от началото на войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Жертви и ранени след пореден руски удар в Харков

Пак мощен пожар в Подмосковието (ВИДЕО)

Естония няма да експулсира 6500 украински мъже с изтекли паспорти

Идеологът на Путин получи трибуна от Тъкър Карлсън, подобно на диктатора (ВИДЕО)

Нападение с ATACMS в Крим, расте броят на жертвите в Одеса (СНИМКИ)

Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа