Може ли наистина Западът да изпрати сухопътни войски в Украйна? След коментара на Макрон - не е изключено

4415
Може ли наистина Западът да изпрати сухопътни войски в Украйна? След коментара на Макрон - не е изключено
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел Макрон не изключва възможността страната му да изпрати свои сухопътни войски в Украйна, отбелязва германската обществено-правна медия ARD и цитира думите му, че нищо не бива вече да се изключва, ако трябва да бъде предотвратена руска победа в Украйна. Това заяви Макрон след края на конференцията за Украйна в Париж.

На срещата на повече от 20 държавни и правителствени ръководители, сред които и германският канцлер Олаф Шолц, не беше постигнато споразумение за изпращането на сухопътни войски, уточнява ARD. "Но подобно развитие не може да бъде изключено. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да спечели тази война", увери Макрон.

Макрон: И преди казваха „никога, никога“

Още: Нинова иска премиерът да каже ще пращаме ли военни в Украйна

„Много хора, които днес казват "сухопътни войски - никога“, са същите, които преди две години казваха "никакви танкове, никакви самолети, никакви ракети с по-голям обсег". А днес дискусията е вече е за това да се изпращат повече и по-бързо танкове и ракети. Така че всичко е възможно, ако то може да помогне да постигнем нашата цел", подчерта френският президент.

В началото на конференция той каза и това, че сигурността на всички ни е застрашена“, което междувременно се е превърнало в обща констатация. Според Макрон поведението на Русия става все по-твърдо – както в политическо отношение, така и във военно – на фронта в Украйна.

Поражението на Русия е необходимо за стабилността и сигурността в Европа, каза Макрон и призова поддръжниците на Украйна да се активизират. В същото време той увери, че никой няма намерение да воюва срещу руския народ.

Какво се крие зад думите на Макрон?

Още: ЕС преизпълни целта за намаляване потреблението на газ

Според германската обществена медия ARD е почти изключено френски войници да бъдат изпратени бързо в Украйна. Както подчертава кореспондентът на телевизията в Париж Кристиан Фелд, Макрон умишлено е оставил открит въпроса за това какво точно означават думите му за изпращане на сухопътни части в Украйна. "Той говори за войници в Украйна. Но трябва ли те да участват в бойни операции? Предположенията са, че с това Макрон изпраща сигнал към Путин - нещо като възпираща мярка“, уточнява ARD.

Френският министър-председател Габриел Атал също смята, че е възможно разполагането на сухопътни войски. "Нищо не може да бъде изключено в една война (...) в сърцето на Европа", заяви той пред радио RTL, припомняйки, че само преди две години много държави изключваха възможността за предоставяне на оръжие на Украйна, а днес вече сме пред изпращане на ракети с далечен обсег – „за да подкрепим украинците срещу тази агресия", подчерта френският премиер, цитиран от ARD.

Предупреждение за опасност от ескалация на конфликта

Още преди срещата в Париж словашкият министър-председател Роберт Фицо отправи предупреждение за "опасна ескалация на напрежението" с Русия. Отделни държави, които той не пожела да назове, очевидно са готови да изпратят свои войници в Украйна. „Това обаче няма да убеди Русия да отстъпи, а със сигурност ще увеличи риска от ескалация на конфликта“, подчерта той.

Още: Европейският парламент одобри отпускането на 50 милиарда евро за Украйна

След края на срещата френският президент беше попитан дали Полша е сред страните, които са готови да изпратят сухопътни части в Украйна. Макрон обаче не даде конкретен отговор, а само увери, че всяка страна може да вземе самостоятелно и суверенно решение дали да изпрати войски.

Нова коалиция от държави за изпращане на боеприпаси

В Париж е взето решение за създаване на коалиция, която да снабдява Украйна с бомби и ракети със среден и по-дълъг обсег. Те могат да бъдат използвани и за нападения зад руските отбранителни линии, заяви френският президент. Отделно от това трябва да бъдат осигурени и допълнителни количества боеприпаси за Украйна - от собствени запаси, както и от трети държави.

На срещата във Франция бяха обсъдени и други теми, като инициативи за киберзащита, съвместно производство на оръжие и муниции, обезвреждане на минирани райони и защита на страните, които са пряко застрашени от руската офанзива в Украйна, и по-специално Молдова, пише още ARD.

Още: "Ще има пряк сблъсък Русия-НАТО": Кремъл след думите на Макрон за войски в Украйна

 

Източник: Дойче веле

Окопите и фортификациите на Украйна са плачевни: Оценка на украински офицер от запаса

Руски войник ще получи 10 милиона рубли за първия унищожен танк Abrams (СНИМКА)

Столтенберг: НАТО не планира да изпраща свои войски в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради руската заплаха: Полша инвестира 25 млн. долара в разузнаване

Харков: 17 ранени след удар по 12-етажна сграда, сред тях 2 деца (ВИДЕО)

Крал Чарлз III разкри неочакван страничен ефект от лечението на рак

Бягство от затвора във Франция: Вижте кадри от стрелбата по надзирателите (ВИДЕО)

"Помощник по корабостроенето": Загуби ли Патрушев влиянието си в Кремъл?

Airbnb и подобни на Uber няма да плащат ДДС в Естония

Косатки потопиха ветроходна яхта в Гибралтарския проток

Разпределяне на тежестта между държавите: ЕС прие новия пакт за миграцията

Пожар в Русия: Пламна най-големият руски химически завод (ВИДЕО)

Зеленски ще бъде приет от испанския крал на 17 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com